Gazdaság

A mohi atomerőmű átadása tovább késhet

Mohi | Az eddig jelzettnél is tovább húzódhat a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának az átadása – derült ki 
a parlament gazdasági bizottságának az építkezésen tett keddi ellenőrzését követően.
Molnár Iván

2019. július 3. 16:00

A Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója, Branislav Strýček szerint ugyan a harmadik blokk fizikailag már szeptemberben készen áll majd arra, hogy feltöltsék fűtőanyaggal, erre azonban csak a nemzetközi ellenőrző szervezetek látogatását követően keríthetnek sort. Ez utóbbi ugyanakkor csak november végén, december elején várható. Emiatt tovább késhet az erőmű jövő év elejére tervezett beindítása. Hogy ez pontosan mikorra várható, és sikerül-e betartani a megígért ütemtervet, azt egyelőre Marta Žiaková, a Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) elnöke sem tudja.

„Számunkra nem az a fontos, hogy mikor kerül sor az átadásra, hanem az, hogy az erőmű biztonságos legyen”

– mondta Žiaková. Szerinte a harmadik blokk esetében van esély arra, hogy betartsák az aktuális ütemtervet, a negyedik blokk beindítása azonban kicsit késhet. Jana Kiššová (SaS), a parlament gazdasági bizottságának az elnöke szerint egyáltalán nincsenek megelégedve azzal, hogy az átadást folyamatosan későbbre halasztják. „Egy évvel ezelőtt még azt ígérték, hogy a harmadik blokkot az idei második negyed-évben beindítják, most pedig annak is örülhetünk, ha erre jövő februárban sor kerül” – mondta Kiššová. A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az építése már eddig is soha véget nem érő történetnek számított. Az eredeti tervek szerint a két blokkot 2013-ig szerették volna üzembe helyezni, az ütemterv tavalyi módosítása szerint pedig a harmadik blokk átadásának az idei második negyed-évben kellett volna megvalósulnia, a 4. blokk átadását pedig 2020 második negyedévére tervezték. Ezt azonban nemrég újabb nyolc hónappal toldották meg. Időközben az építkezés költségvetése is 2,8 milliárd euróról 5,4 milliárd euróra nőtt, amit nemrég újabb 270 millióval fejeltek meg. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?