Gazdaság

A méhészek megelégelték, hogy csak mézet árulhatnak

Pozsony | Szlovákiában már több éve folytatnak háztáji értékesítést az agrárvállalkozók, a méhészek szerint azonban az ezt szabályozó jogszabálynak több hiányossága is van, amit a földművelésügyi tárcának kellene orvosolnia.
Susla Béla

2019. január 16. 12:30

Háztáji árusításra nagyjából 10 ezer mezőgazdasági termelőnek van engedélye, közülük mintegy 9 ezren állati eredetű termékeket kínálnak a vásárlóknak. A hivatalok csaknem 500 termelőt jegyeznek, akik növényi eredetű produktumaikkal szólítják meg az érdeklődőket. A jogszabályok értelmében mintegy 40 terméket lehet értékesíteni ilyen módon. Ezt a jegyzéket szeretnék bővíteni a szlovákiai méhészek. „Jelenleg csak a méz árusítására vannak hivatalosan jegyzett háztáji eladóhelyeink. A méhek azonban egyéb termékeket is produkálnak, azokat viszont egyelőre nem értékesíthetjük közvetlenül a háztájinál. Ha a méh mézet termel, azt eladhatjuk, de például a propoliszt már nem.

A hatályos jogszabályban több az ellentétes, szakszerűtlen megfogalmazás. Mi azt akarjuk elérni, hogy a méhészek az udvarról történő közvetlen eladással ne csupán a mézet értékesíthessék, de további termékeket is

– nyilatkozta Jozef Čápek, a Szlovákiai Méhészszövetség (SZV) titkárságának a vezetője.

Ľudovít Gál, az SZV elnöke szerint a jelenlegi jogszabályban nincs logika. „Nem tudok olyasmiről, hogy bárki másnak olyan bonyolult eljárásokkal kellene szembenéznie, mint a méhészeknek. A probléma az, hogy az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) kizárólag a méz háztáji árusításával kapcsolatos kérvényeket hagyja jóvá, a többi termék értékesítésével nem foglalkozik” – részletezte Gál. A szlovákiai méhészek a háztáji értékesítéssel kapcsolatos javaslatukat mind az agrárminisztériumnak, mind az állategészségügyi felügyeletnek beterjesztették.

Jozef Bíreš, az ŠVPS igazgatója szerint elsősorban a méhészeknek kellene egymás között megegyezniük. „Ha erre sor kerül, kidolgozhatjuk azt a javaslatot, amely alapján a mézen kívül további méhtermékeket is árusíthassanak közvetlen értékesítés formájában a gazdák. A háztáji eladással összefüggő rendeletet korábban az Európai Bizottsággal kellett hivatalosan jóváhagyatnunk, tehát a jogszabály-kiegészítést ugyanúgy az unió tagállamainak beleegyezésével fogadhatjuk el. Szerintem ez nem lehet gond, hiszen a szlovákiai méznek külföldön is jó a hírneve, semmiféle problémák nem voltak vele kapcsolatban” – mondta Bíreš. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?