A lakosság a szénbányák bezárását követeli

Pozony | A kormány szembemegy a lakosság döntő többségének az akaratával, amikor az energiaszolgáltatók ügyfeleitől beszedett összegből évente több tízmillió eurót költ a hatalmas veszteségeket felhalmozó szénbányák dotálására – derül ki a Greenpeace környezetvédelmi szervezet felméréséből.
Molnár Iván

2018. október 17. 13:20

greenp
A Greenpeace aktivistái már többször tiltakoztak a szerintük környezetszennyező nyitranováki szénerőmű ellen - TASR-felvétel

„A lakosság többsége a veszteséges szlovákiai szánbányászat fokozatos felszámolását szorgalmazza” – nyilatkozta Ivana Kohutková, a Greenpeace Slovensko igazgatója. A környezetvédelmi szervezet, a Median SK közvélemény-kutató intézettel karöltve, szeptember második felében kérte ki a lakosság véleményét ez ügyben. Az eredmény: a megkérdezettek 60 százaléka a hazai szénbányászat felszámolását tartja a legjobb megoldásnak, 64 százalékuk pedig a szénerőműveket is bezáratná. Ennél is többen, a lakosság 70 százaléka fejezte ki az elégedetlenségét azzal, hogy a kormány a lakossággal fizetteti meg a veszteséges szénbányák lélegeztetőgépen tartását. A megkérdezettek háromnegyede szerint az ilyen bányáknak semmilyen dotációt nem szabadna nyújtani. Kohutková szerint meglepő, hogy a dotáció felszámolását a legtöbben nem is anyagi okok miatt szorgalmazzák, hanem a szénbányászat által okozott környezeti károk és az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásai miatt.

Szlovákia az ismeretlen földtulajdonosok országa

2018. október 15. 12:50

Szlovákia az ismeretlen földtulajdonosok országa

„A felmérés további meglepetése, hogy a lakosság körében rendkívül nagy a megújuló energiaforrások támogatottsága. A megkérdezettek csaknem háromnegyede látja ezekben a jövőt, míg a földgázra csak a lakosság 14, a szénre pedig az 5 százaléka esküszik” – tette hozzá Kohutková. Szerinte tízből kilencen gondolják azt, hogy a kormány nem tesz eleget a megújuló energiaforrások bevezetése érdekében. „Legfőbb ideje, hogy a politikusok végre komolyan vegyék a lakosság véleményét a szénbányászattal kapcsolatban. A többség előnyben részesíti a környezetbarát megoldásokat, az államilag dotált, környezetszennyező bányászattal szemben. Reméljük, hogy a politikusok ezt is figyelembe veszik a döntéseik meghozatalánál” – mondta a Greenpeace Slovensko igazgatója. Szerinte a most közzétett felmérésüket a kormánynak is megküldik, felszólítva őt, hogy valljon színt ez ügyben. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
beblavý

Parlament: a cirkusz folytatódik, csütörtökre halasztották az ülést

OTP

Döntöttek: a ČSOB veszi át az OTP Bank 62 fiókból álló szlovákiai hálózatát

bardos, ersek

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ-stúdióban I.

Mojmír Mamojka

Kočner az Alkotmánybíróságon

sport a tv-ben 4

Tottenham–RB Leipzig focimeccs a tévében

fogorvos

„Közép-európai oktatóközpontot szeretnék Pozsonyban létrehozni”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.