Gazdaság

A Híd bemutatta gazdaságpolitikai vízióját

Pozsony | A Híd ma bemutatta a Vízió 2016 című stratégiai dokumentumának következő fejezetét, amely a gazdaságpolitika témájával foglalkozik. A gazdaságpolitikai fejezet kidolgozóinak egyike Gál Zsolt, a Komenský Egyetem Politológiai Tanszékének egyetemi asszisztense.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. november 20. 19:32

Az Új Szó Online-t erről a Híd sajtóosztálya tájékoztatta szerdán. 
 
A párt gazdaságpolitikai jövőképének filozófiai megközelítése a párt elnöke, Bugár Béla szerint a Fico-kormányok rossz döntéseinek „korrigálása” és saját gazdaságpolitikai megoldások felvázolása. A pártelnök elmondta, „teljesen nyilvánvaló, hogy az ország gazdálkodására mind a gazdasági válság, mind a demográfiai mutatók nagy hatással vannak, de legkárosabbnak a Fico-kormány rossz döntéseit tartjuk. A jelenleg regnáló kormány képtelen arra, hogy értelmesen és stratégiailag átgondoltan konszolidálja a közpénzeket, hogy visszaszorítsa a korrupciót, életre keltse a vállalkozói szférát, és – ami valóban jellemző a baloldali kormányokra: nem hajlandók bevezetni népszerűtlen intézkedéseket”. 
 
A Híd gazdaságpolitikai alelnöke, Ivan Švejna elsősorban arról beszélt, hogyan képzeli el a párt az állami szerepvállalást a gazdaságban. Az ún. "rossz döntések korrigálása" alatt a párt "az egykulcsos adóhoz történő visszatérést és a II. nyugdíjpillér megerősítését” érti. Švejna elmondta: "kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy szabad kezet adjunk a munkaadóknak, megszüntessük a felesleges korlátozásokat és a túlszabályozást. Az egységes adóbeszedés és az egyszerű és stabil adórendszer bevezetését szorgalmazzuk“. A párt gazdaságpolitikájának egyik megkülönböztető jegye, hogy „alkotmánytörvényben kívánja rögzíteni azt a kötelezettséget, hogy ne kerüljön sor további adóemelésre”. Az anyag a pártnak a közkiadásokkal kapcsolatos állásfoglalását is tartalmazza. A Híd az állami szerepvállalás korlátozását javasolja olyan területeken, amelyeket a magánszektor jobban képes ellátni.  "Szorgalmazzuk az állami eszközök és a közintézmények alapos átvilágítását. Fel kell hagyni az állami támogatások szelektív odaítélésével. Az ösztönző támogatásokat vagy kapja meg mindenki, vagy ne adjunk senkinek.” – jelentette ki Ivan Švejna.
 
A párt az elkövetkező hetekben mutatja be stratégiai dokumentumának további részeit.
 
Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?