Gazdaság

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Pozony | A kormány korábbi ígéreteivel ellentétben az üzletláncokra kivetett különadó negatív hatása már januárban éreztette hatását – derül ki az Iness gazdaságkutató intézet legfrissebb elemzéséből.
Molnár Iván

2019. február 19. 13:48

- TASR-felvétel

A Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett elemzése szerint januárban 2,2 százalékkal nőtt az átlagos árszint Szlovákiában az egy évvel korábbihoz képest, miközben az élelmiszerárak már tavaly decemberhez képest is 3 százalékkal nőttek. „A januári inflációhoz számításaink szerint 0,1 százalékponttal járult hozzá az üzletláncokra kivetett különadó, ami első hallásra elenyészőnek tűnhet, abszolút összegben azonban 50 millió eurós többletkiadást jelent a háztartásoknak” – mondta Martin Vlachynský, az Iness elemzője. A két legnagyobb üzletlánc – gazdasági évének a csúszása miatt – ráadásul januárban még nem is fizetett különadót. Ezt csak márciustól kezdik el fizetni, ami Vlachynský szerint további drágulást hoz majd a jövő hónaptól. „A pénzügyminisztérium inflációval kapcsolatban kiadott kommentárja azt sugallta, hogy a különadó hatását szinte alig éreztük, ennek azonban az ellenkezője az igaz” – tette hozzá Vlachynský. Az üzletláncok forgalmára kivetett 2,5 százalékos különadót tavaly decemberben fogadta el a parlament. Az elemzők többsége már akkor figyelmeztetett, hogy az üzletláncok az adóterheket áthárítják a lakosságra. A földművelésügyi tárca 107 millió eurós bevételre számít az új adóból, amit a mezőgazdaság és az élelmiszeripar támogatására szeretne felhasználni. Vlachynský ezzel kapcsolatban azonban arra is figyelmeztet, hogy az ehhez szükséges speciális pénzügyi alapot még mindig nem hozták létre, a befolyt adó így az államkasszába vándorol. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?