A fiatalok önerőből nem jutnak saját lakáshoz

Az alacsonyabb hitelkamatoknak köszönhetően ugyan Szlovákiában is egyre többen jutnak saját lakáshoz, a fiatalok többségének azonban ez továbbra is elérhetetlen álomnak számít. A 18 évnél idősebbek ötöde még mindig a szüleivel él.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 4. 17:55

Szlovákiában a megkérdezettek csaknem 90 százaléka saját lakásban vagy családi házban szeretne élni, valójában azonban ez csak a lakosság 65 százalékának adatik meg – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője, a pénzintézet legújabb felmérésére hivatkozva. A látványos különbség azzal magyarázható, hogy a fiatalok egy jelentős hányada, annak ellenére, hogy már dolgozik, csak nehezen jut hozzá a saját lakáshoz. Akiknek mégis valóra válik az álmuk, azok ezt többnyire a családjuknak köszönhetik, az egyes régiók között azonban itt is jelentős különbségek vannak. A Postabank szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél szegényebb egy régió, az ott élők annál jobban rá vannak utalva a szüleikre. Eperjes megyében például a lakásvásárlásnál a fiatalok 54 százalékának segített a családja, míg a nyugati régióban, így például Nagyszombat megyében is ez 20 százalék körül mozog. A különbség főként az ország nyugati megyéiben fizetett nagyobb bérekkel magyarázható, ennek köszönhetően ugyanis itt a fiatalok könnyebben jutnak hitelhez. Ezt támasztja alá a Postabank elemzése is, amely szerint azok a fiatalok, akik nem számíthattak a családjuk támogatására, az esetek több mint 70 százalékában hitelből fedezték a lakásvásárlást.

A most közzétett felmérés szerint azonban a szüleikkel többnyire csak azok a 30 évnél fiatalabbak élnek egy háztartásban, akiknek még nincsenek gyerekeik. A családalapítást követően a többség igyekszik saját lakást találni, a többgenerációs háztartások száma, ahol együtt élnek a gyerekek a szüleikkel és a nagyszüleikkel, így alig éri el a 6 százalékot. Az önállósodást a fiatalok többsége is úgy képzeli el, hogy saját lakást vásárol. A bérlakásokat csak végső helyzetben veszik igénybe. Az ilyenekben lakók aránya így még a legnagyobb városokban is 17 százalék alatt mozog. (mi, TASR, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.