Gazdaság

A bányahivatal visszavág

Pozsony | Az érintett minisztériumok után kedden az ügyben kulcsszerepet játszó bányászati hivatal is reagált az ellenzéki SaS azon hétfői felvetésére, miszerint az állam az említett hivatal tétlensége miatt jóval kisebb bányajáradékra tesz szert az aranybányászatból, mint amekkorára jogosult lenne.
Molnár Iván

2019. augusztus 7. 13:53

Az SaS szerint a Selmecbányától pár kilométerre fekvő Hodrushámoron (Hodruša-Hámre) aranyat bányászó magáncégtől szed be a besztercebányai regionális bányászati hivatal jóval kisebb bányajáradékot, mint amivel a minisztériumi rendelet számol, eddig 4 millió euróval rövidítve meg a járadékból befolyt összeg végső címzettjét, a Környezetvédelmi Alapot. Karol Galek, az SaS parlamenti képviselője és energetikai szakértője ezt azzal magyarázta, hogy a járadék kivetésénél nem a nemesfémekre érvényes 5, hanem a többi ércre vonatkozó 0,1 százalékos kulcsot használják. A bányászati hivatal nem ért egyet az ellenzéki párt felvetésével. „Az általunk megszabott díj jogosságát egy esetleges ellenőrzés során is képesek vagyunk megvédeni” – nyilatkozta Peter Kúkelčík, az Országos Bányászati Hivatal (HBÚ) elnöke. Szerinte az ügyben érintett Slovenská banská Kft. teljesen jogosan fizeti csupán a 0,1 százalékos kulcsú bányajáradékot, mivel nem tiszta aranyat árul, hanem csupán ércek egyvelegét, amelyben a réz, az ólom és a cink dominál, aranyat pedig csak elenyésző mértékben tartalmaz. Galek szerint azonban épp az arany az, amelyből az említett cég a legnagyobb profitot éri el, így az ő esetében a nagyobb, 5 százalékos kulcsot kellene alkalmazni. Kúkelčík ugyanakkor az SaS felvetéseit megtévesztőnek és szakmaiatlannak tartja. A bányászati hivatal egyébként a gazdasági tárca hatáskörébe tartozik, amely már hétfőn ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja az ügyet, és ha kell, levonja a szükséges következtetéseket. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A magyar Szent Korona története

Gyilkosságok sorát tervezték

Délután 34 fok is lehet, elsőfokú hőségriasztást adtak ki

Segítsen megtalálni: eltűnt egy 15 éves rimaszombati lány

Két személy súlyosan megsérült egy nagydaróci autóbalesetben

Továbbra sem vonzó a Híd házi pálinkafőzése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?