Gazdaság

1000 euró felett az országos átlagbér

Pozsony | Szlovákiában tavaly haladta meg először a bruttó havi átlagbér az ezer eurót – derül ki a Platy.sk bérportál elemzéséből.
Molnár Iván

2019. január 16. 17:30

A friss felmérés szerint az elmúlt évben a bruttó havi átlagbér 1035 euró volt, 5,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az alkalmazottak között azonban látványos különbségek vannak. Míg a felső tíz százalék bruttó fizetése az 1648 eurót is meghaladja, az alkalmazottak legrosszabbul fizetett tíz százaléka 605 eurónál is kevesebbet keres. Jelentős különbségek vannak azonban az egyes régiók között is. Míg Pozsony megyében csupán az alkalmazottak 3 százaléka keres 650 eurónál kevesebbet, Eperjes megyében a negyedük. Pozsonyban ugyanakkor az alkalmazottak tizede 2 ezer eurós bruttó fizetéssel büszkélkedhet, míg Eperjes megyében csak a 2 százalékuk. A legrosszabbul a takarítónőket, a konyhai kisegítőket és a postásokat fizetik. A takarítónők átlagos bruttó bére például 515 euró volt. A lista másik oldalán az IT-szakemberek állnak, 2889 eurós bruttó átlagfizetéssel, nem panaszkodhatnak azonban a pilóták, az ügyvédek és az adótanácsadók sem. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?