Filmek

Taxi 5: Most tessék abbahagyni!

Nem biztos, hogy érdemes már most, májusban kijelenteni, de nagyon hajlik rá az ember, hogy elmondja: a Taxi 5 valószínűleg az év legrosszabb filmje, és aki nem él-hal a benzingőzért vagy a pompás Ferrarikért, messziről kerülje el a széria legújabb felvonását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 10. 18:36

Az új páros: Franck Gastambide és Malik Bentalha - Képarchívum

Pedig aki látta a sorozat első részét, annak most eléggé fáj a szíve: az 1998-as Taxi nem volt ugyan műfajfelforgató film, de okosan keverte az akciót és a bohóckodást, és a fél világgal megszerettette Samy Nacerit, aki nagy élvezettel alakította a száguldó sofőrt. Aztán jöttek az újabb epizódok, amelyek a tétet nem emelték, új elemeket sem hoztak a sorozatba, így mindenki sejthette: az alkotók elsősorban a pénzszerzés reményében vágtak neki az újabb felvonásoknak. Aki anno ebben kételkedett, immár biztosan belátja, hiszen a Taxi-sorozat olyan állapotban van, mint a filmben a konténerből előkerülő kocsi: poros, régi és semmi izgalom nincs benne.

Bár folytatásnak hirdeti magát, a Taxi 5 valójában remake: a készítők majdnem ugyanazt próbálják eladni, mint az első részben, csak most nem Párizsban megy a macska-egér harc, hanem Marseille-ben, és a régi páros sincs sehol. Daniel és Émilien helyett Eddy és Sylvain üldözi az olasz rablókat, akik Ferrarikkal szelik a francia vidéket, és valószínűleg még a táj a legizgalmasabb ebben a filmben. A poénok és a szerethető figurák ugyanis eltűntek, a két főszereplő között semmiféle kémia nincs, és megrendítően sokszor operál a film különböző végtermékekkel kapcsolatos „humorral”. Talán csak akkor tudunk elmosolyodni, amikor megjelenik a Taxik hírhedt figurája, a korábbi rendőrfőnök, aki most egészen más poszton, de megint ordibál. Hogy ő pár másodperc erejéig jókedvre deríti a nézőt, az a Taxi 5 egyetlen elvitathatatlan érdeme.

Franck Gastambide rendezőként az akciójelenetekkel ugyan igyekezett javítani az összképen, így sok száguldást, farolgatást, driftelést kapunk, de ez nem változat azon, hogy a Taxi 5-nek nem lett volna szabad elkészülnie. Kár, hogy senki nem szólt Gastambide-nek és a társainak, hogy most már érdemes volna végleg parkolópályára küldeni ezt a fehér Peugeot-t.

Gera Márton

Taxi 5. Francia akcióvígjáték, 102 perc, 2018. Rendezte: Franck Gastambide. Szereplők: Franck Gastambide, Malik Bentalha, Bernard Farcy, Salvatore Esposito.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?