Filmek
(Facebook)

Hoppá: tódulnak az egyházat bíráló filmre a katolikusnak mondott lengyelek

MTI

2018. október 2. 10:11

Varsó | Három nap alatt csaknem egymillióan látták a lengyel mozikban a Klérus című drámát, amely élesen bírálja a katolikus egyházat.

A Wojciech Smarzowski rendezte sötét hangulatú film főszereplője három katolikus pap, akik vodkát vedelnek és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy vak árva fiút. A produkció egy hete több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon.

A produkció forgalmazója, a Kino Swiat közleménye szerint az alkotást az első három napon 935 ezer néző látta. 

Ez volt az elmúlt harminc év legnagyobb bevételt hozó premierhétvégéje a lengyel filmtörténetben

- hangsúlyozta a forgalmazó.
 

A film szenvedélyes vitát nyitott az egyház hatásáról Lengyelországban, ahol a lakosság túlnyomó többsége katolikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt számos vezető tagja bírálta a filmet. A közszolgálati televízió hírműsora pedig 
a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak nevezte.

A 38 millió lakosú Lengyelországban visszaesett a templomba járók száma, és a klérus tekintélye is csökkent, de az ország továbbra is a kontinens legvallásosabbjai közé tartozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk