Fekete krónika

HORROR: Élő YouTube-videón közvetítette a mészárlást az egyik új-zélandi lövöldöző

Christchurch | Egészen új szintet jelent a terroristák közösségimédia-használatában, hogy az egyik lövöldöző a christchurchi mecseteknél élő Facebook-videóban közvetítette az egész támadást. A 17 perces videó egy vidám "kezdődjön a buli!" kiáltással kezdődik, amihez gyorsan hozzáteszi a lövöldöző, hogy "ne felejtsetek el feliratkozni Pewdiepie-ra" (ő egy videojátékokkal foglalkozó Youtube-sztár). A történéseket fejkamerával közvetítette, vagyis a videón pontosan az látható, amit a támadó látott.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 15. 15:14

- TASR/AP-felvétel

A videón jól látható, hogy a fegyverek muszlimok elleni támadásokban részt vett emberek neveivel vannak kidekorálva, és az egészről érezhető, hogy nem hirtelen ötlet volt az élő közvetítés, hanem a terv alaposan átgondolt, megkoreografált része. Láthatóan semmi problémát nem okoz neki menekülő, vagy akár földön fekvő emberekre lőni közvetlen közelről.

A videót a Facebook gyorsan eltávolította, de hamar felbukkantak a másolatai Twitteren, YouTube-on, Instagramon, Liveleaken. Az összes techcég nagy erőket megmozgatva igyekszik a videót törölni, és azt kérik, hogy senki ne ossza meg, ne töltse le, ne linkelje azt. Erre hívta fel a figyelmet az új-zélandi rendőrség közleménye is, azt írják, a megosztások és a videó terjedése pontosan az, amit a terroristák el akartak érni.

Jelenleg fel-feltűnik a videó különféle fórumokban, videómegosztókon, de általában csak percekre. Az viszont valószínűnek látszik, hogy teljesen eltüntetni nem fog sikerülni, hetek és hónapok múlva is újra elő fog kerülni, az egész közösségi médiát új, és nagyon súlyos dilemma elé állítva. (Index)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Diákok adóbevallása

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?