Elsősegély a gazdaság szereplőinek

Tegnaptól, azaz keddtől igényelhetik a hazai gazdaság szereplői az állami támogatást az Elsősegély+ elnevezésű program keretében a járvány második hulláma idején. Kétségkívül, a járvány második, őszi hullámának szárnycsapásai erőteljesebbnek tűnnek, emiatt a gazdaság lejtmenete a tavaszinál mélyebb és hosszabban elhúzódó is lehet.
Pártsajtó

2020. november 3. 08:35

Teljesen indokolt tehát a kormány azon döntése, hogy ezúttal a tavaszi állami támogatás másfélszeresét fogja nyújtani minden alkalmazottra, a vállalkozás forgalma lecsökkenésének függvényében havi 270-től 810 euróig. A vállalkozások megsegítésére a kormány 200 millió eurót szán havonta. Egyúttal kiszélesítik az igénylők körét: azok is igényelhetik a jövőben, akiknek járulék- vagy adóhátralékuk van. A nagyipari vállalatok továbbra is igényelhetik a kurzarbeit típusú kombinált támogatást a 80-20-20 százalékos megosztásban. Az újdonság az, hogy ezúttal az állami támogatás nem a bruttó bér 80 százalékáig, hanem a szuperbruttó bér (teljes havi bérköltség) 80 százalékáig terjedhet. A fő kérdés az, hogy az állami segély tavaszi kifizetésénél az időzítés ősszel és télen gyorsabb, folyamatosabb lesz-e, időben megkapják-e a rászoruló iparosok, gazdák és vállalkozók a segélyt, vagy nem. Kulcskérdés ez, hiszen a megfelelő időzítéstől nagyban függ, hány vállalkozás marad talpon és hány szűnik meg. Azt szeretnénk, hogy a tavaszinál jóval kevesebb vállalkozás számára legyen végzetes a járványt követő gazdasági válság vagy az elkésett állami segély.

Külön említést érdemel a kreatív ipar. Ide tartoznak a művészek, a sportolók, a rendezvényszervezők és a reklámszakemberek. Az e területeken tevékenykedő egyéni vállalkozók, öntevékenyek és kényszervállalkozók – a tavaszi nyilvántartásba 14 ezren kerültek - legfeljebb havi 810 euró állami segélyt kaphatnak, amennyiben a forgalmuk legalább 80 százalékkal lecsökkent. A művészek számára továbbra is a művészeti alap folyósítja majd az állami támogatást. A sportolók részére egyelőre 2 milliós alap áll rendelkezésre, amely egy hónapig sem lesz képes az igényeket kielégíteni. E területen nagyon gyors megoldást kell találni, máskülönben az országos szintű sport darabjaira hullhat. Nem is beszélve a regionális szinten vagy helyi szinten tevékenykedő sportklubokról, amelyek helyzete még kilátástalanabb. A kreatív ipar részévé kell tekintenünk az utazásszervezőket, a vendéglátóipart is, ám számukra ugyanolyan feltételekkel folyósítják majd az állami támogatást, mint az iparosok, a kis- és közepes vállalkozók számára. Külön kiemelt támogatásra csupán az utazásszervezők számíthatnak. Számukra a gazdasági tárca készít áthidaló megoldást, a jövő évi idegenforgalmi főidény kezdetéig.

Javaslom, hogy a tavaszi hónapoktól eltérően a kormány fokozottabban ügyeljen a gazdaság viszonylagos szinten tartására, a járvány okozta szünetelésből fakadó károk szanálására, megtérítésére. Persze, a lehetőségei keretében. A tavaszi tapasztalatokat levonva, immár sokkal rugalmasabban, célirányosabban és főleg időben kell cselekednie.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke


 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
*

Mikor indul újra a turizmus? Mikor utazhatunk, repülhetünk?

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 22 beteg elhunyt, 1849 fertőzöttet találtak csütörtökön

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

terasz

Mától új szabályok vonatkoznak az éttermek teraszainak a működtetésére

Általános Egészségbiztosító

168 526-an váltanak egészségbiztosítót, csökken a VšZP ügyfeleinek a száma

Párkány maradona

Diego, a nápolyi isten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.