Egészség

Veszélyes sokáig a képernyő előtt ülni

Egy új vizsgálat szerint a képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyi fejlődésére: az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekeknek digitális média használatát.
MTI

2019. január 21. 18:30

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dolláros költségvetéssel elkészült tanulmánya kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jelei tapasztalhatók. „Nem tudjuk, hogy ezt a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez rossz fejleménye. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt” – mondta az egyik kutató. Az NIH adatai szerint a napi több mint 2 órát a digitális képernyők előtt töltő gyerekek nyelvi és gondolkodási felmérői rosszabbak lettek, mint az eszközöket kevesebbet használóké. A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még többévi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hos?szú távú következményeket. „Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk mi, kutatók, amelynek alanyai a következő generáció gyermekei” – mondják. 

Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18–24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek szüleinek, a videocsevegésen kívül ne engedjék őket digitális médiát használni. A tanulmány első adatait ebben az évben tárják majd a nyilvánosság elé. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

VIDEÓ: Katonai parádén ilyet még nem láttak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?