Egészség

Sok időt töltenek a képernyő előtt a gyerekek

Erre mutatott rá az a két tanulmány, amelynek eredményeit a JAMA Pediatrics szaklap a múlt év novemberében tette közzé.
Csibrányi Zoltán

2020. január 27. 19:00

baba

A gyerekek nemritkán napi egy órán át a televíziót, a számítógépet, a mobiltelefont, a táblagépet bámulják, elektronikus játékokkal szórakoznak. Hároméves kortól pedig bő 150 percre nő ez az idő, ami a kutatók szerint sokkal több a megengedettnél. A 18 hónapos kor alatt egyáltalán nem szabadna semmilyen képernyő elé ültetni a kicsit, de másfél-két éves kor között is csak fokozatosan lehetne megengedni neki. 2–5 év között is legföljebb napi egy óra ajánlott.

Edwina Yeung, az USA Nemzeti Gyermek-egészségügyi és Fejlődéstani Intézete járványtani részlegének kutatója, az egyik kutatás vezetője és munkatársai közel 4000 anyától gyűjtöttek információkat arról, hogy gyerekeik 1–8 éves koruk között mennyit néztek tévét, mennyit számítógépeztek stb. A felmérésből kiderült, hogy a gyerekek 87%-a a kelleténél sokkal hosszabb időt töltött a képernyő előtt.

A gyerekek körülbelül 73%-ánál a napi egyórányi képernyő előtti ücsörgés csaknem két órára, 27%uk esetében pedig fél óráról körülbelül 4 órára nőtt. A felmérés arra is rámutatott, hogy az alacsonyabb végzettségű szülők gyerekei ültek többet tévé vagy más képernyő előtt. Az első gyermeküket nevelő anyák gyerekei valószínűleg több időt töltenek a képernyő előtt. Az otthon nevelt gyerekeket kétszer nagyobb valószínűséggel hagyták hosszabb időre a monitor előtt, mint azokat, akik napközibe, bölcsődébe, oviba jártak.

Reshma Naidoo gyermek -neuropszichológus és neurorehabilitációs szakember is egyetért azzal, hogy másfél éves kor előtt nem szabadna a csecsemőket a képernyők kiváltotta ingerek hatásának kitenni. Mivel az egész világ a digitális közegre állt át, a jövőben is nagy, sőt egyre nagyobb szerepet töltenek majd be a képernyők a gyerekek életében. A szakember fontosnak tartja, hogy a szülők megfelelő útmutatást kapjanak, ami segíti őket abban, hogy gyerekeiket bevezessék a média világába.

A másik tanulmány kanadai kutatói megállapították: A kétéves gyerekek nagyjából 79%-a, a hároméveseknek pedig közel 95%-a az ajánlottnál hosszabb ideig ül valamilyen képernyő előtt. Sheri Madigan kutatásvezető, a Calgary Egyetem pszichológusa szerint a kutatások azt mutatják, hogy az óvodás gyerekek fejlődése szempontjából problémás lehet, ha túl sok időt töltenek a képernyő előtt. Hozzátette, hogy a szülőknek el kellene gondolkodniuk, miként lehetne csökkenteni a képernyő előtt töltött időt. Dafna Lemish, a New Jersey-i Rutgers Egyetem kommunikációs és információs tanszékének újságírás és médiatudományi professzora úgy véli, az is fontos, hogy a testvérek és a szülők hogyan viszonyulnak a médiához. Szerinte ahol állandóan be van kapcsolva a tévékészülék, ott gyakrabban is nézik a gyerekek, mint ott, ahol a szülők megválogatják, hogy mikor mit nézhetnek a csemeték. A magasabb végzettségű szülők gyerekei általában többet olvasnak, játszanak, kirándulnak és olyan tevékenységet folytatnak, amely elősegíti optimális fejlődésüket. Ha a szülők tudatosítanák a túl hosszú tévénézés veszélyét, talán rádöbbennének: sokkal többet kellene a gyerekekkel foglalkozni, mert fontosabb a szülői gondoskodás, mint az, hogy a gyerekek minden szabad percüket a képernyő előtt töltsék.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beke Zsolt

Elképzelhető, hogy újraindul

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

schafer

Schäfer András már Berlinben van orvosi vizsgálatokon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.