Egészség

Változtatni kell a gyerekek étkezési szokásain

Csehországban és Szlovákiában a fiúk 13, a lányok 12 százaléka túlsúlyos, elhízottnak pedig a fiúk 6, a lányok 5,6 százaléka nevezhető. Ám ez távolról sem csak esztétikai probléma. „Előfordul, hogy súlyuk miatt zaklatják őket, s nem kizárt, hogy a jövőben súlyos egészségi problémákkal – szívbetegséggel vagy cukorbetegséggel – kell szembenézniük” – mondta dr. Katarína Černá diabetológus és belgyógyász.
Kovács Ilona

2018. december 10. 14:13

- Fotó: pixabay

A Pestrá strava nevű országos projekt vegyszer, vagyis tartósítószer és mesterséges édesítőszer nélküli ételeket igyekszik kínálni az iskolai étkezdékben, kifőzdékben és büfékben. Szeretné gyökeresen megváltoztatni a gyerekek étkezési szokásait. Az említett projektet az alapiskolásoknak dolgozták ki. Szlovákiában második, Csehországban pedig 5. éve működik. Célja változatlan:

„Megtanítani a gyerekeket arra, hogy meg tudják különböztetni a jó minőségű élelmiszereket, hogy egyedül is tudjanak ilyen ételeket készíteni” – mondta Ivana Bednářová Častvajová, a projekt kidolgozója. A gyerekek legjobban tízórait szeretnek készíteni.

Maguk vásárolják meg a hozzávalókat, s előtte több receptet tanulmányoznak át. Szendvicskrémet, tésztasalátát készítenek, kitalálják kínálásuk módját, a reklámot és a csomagolást. „A gyerekek örülnek. Játékos formában készítik az ételt, s közben megtanulják, hogy főzéskor be kell tartaniuk a higiéniai szabályokat, kötényt vagy sapkát kell viselniük, kezet kell mosniuk. Örülnek, hogy kézbe vehetik a kést, megtisztíthatják a hagymát, felszeletelhetik a póréhagymát vagy a paradicsomot” – mondta Miriam Varšová, a íPestrá strava szlovákiai koordinátora. Jobban ízlik nekik az, amit egyedül készítenek, és otthon is eldicsekednek vele. „Év közben mindig ugyanazokat a recepteket készítik, de minden osztályban másképpen ízlik. Szívvel-lélekkel készítik és különféleképpen ízlelgetik” – állította Varšová. Kezdetben bizalmatlanság övezte a projektet, de a pedagógusok véleménye már változóban van, gyakran érdeklődnek, mikor fognak ételt készíteni az ő osztályukban is. A szakácsnők is érdeklődnek a receptek iránt. A szakemberek remélik, hogy ez a projekt olyan sikeres lesz, hogy hatására csökkenni fog a túlsúlyos gyerekek száma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Vizsgálódik a rendőrség a nagykaposi polgármester feljelentései kapcsán

Kočner nem vehetett részt az apja temetésén

Fico kitért a kínos kérdések elől

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?