Tüdőgyulladás – A megelőzés egyszerűbb, mint a kezelés

tüdőgyulladás k

A szeniorokat és a krónikus betegeket a koronavírus-járvány elcsitulta után is veszélyeztetik a légúti betegségek. Évente több mint 2500-an halnak meg az ilyen jellegű fertőzések következtében. Bár a szociális intézményekben néhány védőoltás kötelező, a népesség átoltottsága még mindig nagyon alacsony.

A légzőrendszeri betegségek a halálokok listáján a harmadik helyet foglalják el, ennél többen csak szív- és érrendszeri betegségben, valamint rákban halnak meg. A kórházi kezelés leggyakoribb okainak listáján a harmadik helyen – nem csak Szlovákiában – hosszú ideje a tüdőgyulladás, vagyis a pneumónia található.

A számítások szerint ha a felnőtt lakosságot teljes egészében beoltanák, évente 4500 pneumokokkusz okozta tüdőgyulladást és 600 halálesetet lehetne elkerülni.

Új módszer

A tüdőgyulladást gyakran a Streptococcus pneumoniae baktérium okozza. Súlyos, életveszélyes betegségről van szó. A legtöbb eset télen fordul elő, amikor a szervezet védekezőképessége csökken, több a légúti megbetegedés, hiszen a baktériumok cseppfertőzéssel gyorsan és könnyen terjednek. A lappangási időt, vagyis azt az időt, ami a fertőzéstől az első tünetek megjelenéséig telik el, 1–3 napra becsülik. Fertőző betegségről van szó, ami azt jelenti, hogy tüdőgyulladás nem csak megfázás miatt alakul ki.

A kezelés gyakran bonyolult és kevésbé hatásos. „Mivel a baktériumok egyre jobban rezisztenssé, ellenállókká válnak az antibiotikumokkal szemben, a kezelés a pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás esetében mind nehezebb – főleg a veszélyeztetett csoportoknál. Ezek a kórokozók ellenállóbbak, a szövődmények kialakulásának veszélye fenyeget, ami kórházi kezeléshez, sőt halálhoz is vezethet. Ha valaki beoltatja magát, megfelelő immunválasz alakul ki, így ha meg is fertőződik, enyhébb lesz a betegség lefolyása” – mondja dr. Katarína Dostálová tüdőgyógyász. Szakmai körökben az az egyöntetű vélemény, hogy a pneumokokkusz okozta tüdőgyulladást jobb megelőzni, mint kezelni. A megelőzés egyik fontos része a védőoltás.

Kórházi kezelés, halál, súlyos következmények

A Streptococcus pneumoniae fontos szerepet játszik abban, hogy az influenza vagy a légutak más vírusos betegsége után másodlagos fertőzés alakul ki. Az influenza esetében a százszorosára nő a pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás kialakulásának esélye. Az influenza és a pneumokokkusz okozta fertőzés közötti közvetlen összefüggést igazolja az a tény, hogy az influenzás esetek 35 százaléka bakteriális fertőzéssé válik, ami kórházi kezelést is igényelhet.

„A pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás esetében a kórházi kezelés kockázata a korral nő. A 64 évesekkel összehasonlítva a 80 év felettieknél csaknem a hatszorosára nő. Minél több a páciens diagnózisa, a tüdőgyulladás esélye annál nagyobb” – mondja dr. Soňa Ostrovská általános orvos. A közösség is kockázati tényező. A szociális intézmények lakói nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezért őket kötelező beoltani.

Az általános orvos az oltásról

A pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás ellen védőoltással lehet a legjobban védekezni. „A vakcina megvéd a betegség veszélyes lefolyásától és nem kötődik évszakhoz. Elsősorban a szenioroknak és a krónikus betegeknek a figyelmét szeretném felhívni, hogy éljenek a lehetőséggel és oltassák be magukat. A vakcinát az egészségbiztosítók teljes mértékben megtérítik” – teszi hozzá dr. Soňa Ostrovská.

Az influenzajárvány idején egy alkalommal be lehet oltatni magunkat influenza és pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás ellen, de az utóbbi vakcinát egész évben lehet igényelni.

Érdekes

Tüdőgyulladást évente 35 ezer ember kap, leggyakrabban emiatt kerülnek kórházba és a leghosszabb ideig maradnak ott. A veszélyeztetett csoportba a szeniorok és a krónikus betegek, továbbá a máj- és vesebetegek, a daganatos betegek, az immungyengeségben, az anyagcserezavarban, továbbá a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők tartoznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?