Egészség

Több SM-központra lenne szükség

Világszerte 2,8 millió ember szenved az egész életre szóló krónikus betegségben, a sclerosis multiplexben (SM). A betegek megkapják a legmodernebb kezelést, de még mindig kevés speciális SM-központ, szakorvos és pszichológus van, akik segítenék lelkileg elviselni a betegség egyre súlyosbodó tüneteit.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. november 6. 12:49

sclerosis multiplex
- Fotó: pixabay

Nem jellegzetes öröklődő betegségről van szó, rendszerint fiatal felnőttkorú nőknél jelentkezik. Oka a szervezet abnormális immunválasza, ami gyulladást, agykárosodást és a gerincvelő néhány részének, vagyis a központi idegrendszer károsodását váltja ki.

Szlovákiában 8 000 beteg

„A betegség pontos oka még mindig ismeretlen, de feltételezhető, hogy hirtelen gyulladásos folyamat indul el, amiben fontos szerepet játszanak az immunrendszer sejtjei. Ezek károsítják az agy és a gerincvelő struktúráit” – mondta Dr. Jarmila Szilasiová neurológus, a Szlovák Neurológiai Társaság sclerosis multiplex szekciójának elnöke. Minden beteg esetében több tényező játszik szerepet: például a női nem, a faji tényezők, az immunbetegségekre való bizonyos genetikai hajlam, a környezet hatása, a gyakori vírusos fertőzés, a túl sós étrend, a túlsúly, a dohányzás, a napfény- és vitaminhiány. Szlovákiában viszonylag magas a betegek száma, becslések szerint 8 000 ember szenved ebben a betegségben. A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat legutóbb 2017-ben módosították. Ezt az agyi-gerincvelői folyadék leletei, valamint az agy és a gerincvelő mágneses rezonanciája is alátámasztja.

A kezelés gyógyszerekkel történik és az élet végéig tart. Célja az, hogy megállítsa a központi idegrendszerben végbemenő gyulladásos folyamatot, és megpróbálja megújítani az agy és a gerincvelő károsodott struktúráit.

„A kezeléssel az attakok számának csökkenését, a központi idegrendszer új elváltozásainak megakadályozását és a betegség előrehaladását próbáljuk elősegíteni. Rendszeres klinikai ellenőrzésekkel, vértesztekkel és mágneses rezonanciával ellenőrizzük a beteg egészségi állapotát” – tette hozzá a szakember.

Mi a valóság?

Ha nem kezelik a beteget, várható, hogy állapota romlani fog, s a gyulladás szakaszából a tartós visszafordíthatatlan romlás szakaszába jut. Ezt már gyógyszerekkel nem tudják befolyásolni, ezért fontos a korai diagnózis felállítása és a kezelés korai megkezdése. Ráadásul a kezelés akkor hatásos igazán, ha az első tünet után máris orvoshoz kerül a beteg. Így tovább maradhat a munkahelyén, anyagi szempontból önellátó, társadalmi szempontból pedig aktív maradhat.
„Szlovákiában a betegek a legmodernebb gyógyszereket kapják meg, amelyek hatását tudományosan bizonyították, és amelyeket az európai gyógyszerügynökség jóváhagyott. Ráadásul a kezelést az egészségbiztosítók fizetik” – tette hozzá Szilasiová.

Azonban a kezelésnek vannak árnyoldalai is. „Bebizonyosodott, hogy nagy problémát jelent bizonyos esetekben a kezelés és a gyógyszerek hiánya. Ez akkor mutatkozik meg, amikor »papíron« megvan a modern kezelés, a biztosítók fizetik, a rászorulók mégsem tudnak hozzájutni. Ennek egyik oka a szakorvosok és az SMközpontok hiánya. Ennek az a következménye, hogy elhúzódik a diagnózis felállítása, a kezelés megkezdése és a kezelés bonyolódik” – mondta Dr. Dominik Tomek gyógyszerész.

Lelki segítség nélkül nem megy

„Ha az orvos mindössze két órát rendel az SM-központban, és 20an várnak rá, a betegnek gyakran nincs lehetősége minden kérdést feltenni. Ha megerősítenék az SM-központokat, és a neurológusok a teljes munkaidő alatt rendelnének, több idő maradna a beteg kérdéseire” – ismerte be Jarmila Fajnorová, a Szlovákiai Sclerosis Multiplex Szövetség betegszervezet elnöke.

„Az emberek többsége többé-kevésbé belenyugszik a diagnózisba, de minél jobban halad előre a betegség, mindenkinek annál jobban szüksége van a lelki támaszra” – jegyezte meg Dr. Ján Grossmann, a turócszentmártoni neurológiai klinika munkatársa, s hozzátette: „Jó lenne, ha ez a lehetőség egész Szlovákia területén rendelkezésre állna az SM-központokban, amint ez az EU-országokban szokásos. A könnyen hozzáférhető eredményes lelki segítség enyhíti a SM-betegek szociális és anyagi terheit.”

(kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.