Egészség

Tények és tévhitek a cukorbetegségről

Világszerte több mint 422 millió ember él ezzel a betegséggel. A tünetek eltérők, és az érintett biológiai mechanizmusok összetettek. Mivel gyakori és bonyolult is, a betegséggel kapcsolatban sok a féligazság.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. október 4. 08:30

cukorbetegség
- Shutterstock-felvétel

Sajnos néhány tévhit, amelyet ebben a cikkben tárgyalunk, fokozza a cukorbetegséggel kapcsolatos megbélyegzést. Már csak ezért is meg kell kérdőjelezni ezeket a hamis állításokat.

Először is röviden elmagyarázzuk a különbségeket a cukorbetegség három leggyakoribb formája között: az 1-es típusú, a 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség között.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az inzulint termelő hasnyálmirigysejteket. Általában korábban jelentkezik, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem termel elegendő inzulint, nem reagál megfelelően az inzulinra, vagy mindkettő. A cukorbetegek legalább 90%-a 2-es típusú.

A terhességi cukorbetegség, ahogy a neve is sugallja, a terhesség alatt jelentkezik. A terhesség alatt a szervezetnek több inzulinra van szüksége. A terhességi cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a szervezet nem képes megfelelni ezeknek az új követelményeknek.

Bár a terhességi diabétesz általában elmúlik a szülés után, fennáll annak a veszélye, hogy a későbbi terhességek során újra kialakul, és később kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

1. A cukorfogyasztás cukorbetegséget okoz

A cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz cukorbetegséget. A cukros étrend fogyasztása azonban túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet, amelyek a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői. Ez egy általános tévhit, talán érthető – a vércukorszint alapvető szerepet játszik a cukorbetegségben. Maga a cukor azonban nem ok-okozati tényező.

Mint mindig, a történet összetett: úgy tűnik, kapcsolat van a rendszeres szódaivás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Egy 2013-ban közzétett nagy tanulmány megállapította, hogy az energiabevitel és a testtömeg-index (BMI) ellenőrzése után is a szódafogyasztás összefüggésben áll a betegség kialakulásának fokozott kockázatával. A tanulmány nem találta ezt az összefüggést más italokkal, például mesterségesen édesített italokkal és gyümölcslevekkel kapcsolatban.

A tudósok még mindig nem értik, hogy egyeseknél miért alakul ki 1-es típusú cukorbetegség, másoknál miért nem. A táplálkozás azonban nem kockázati tényező.

2. A cukorbetegség nem súlyos

Talán azért, mert a cukorbetegség olyan gyakori, egyesek úgy vélik, nem súlyos betegség. Ez tévedés. A cukorbetegség nem gyógyítható, és számos szövődmény fordulhat elő, ha valaki nem kezeli jól az állapotát. A szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, az idegkárosodás, a vesekárosodás, a vakság, a bőrbetegségek és a halláskárosodás. Az Egészségügyi Világ- szervezet becslése szerint 2016- ban a cukorbetegség 1,6 millió ember halálát okozta.

3. A cukorbetegség csak az elhízott embereket érinti

A túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség kockázati tényezői, de ez az állapot bárkinél előfordulhat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) National Diabetes Statistic Report 2020-as adatai szerint az USAban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 11%-a nem túlsúlyos és nem elhízott. Az 1-es típusú cukorbetegségnek nincs összefüggése a testsúllyal.

4. Az elhízás mindig cukorbetegséghez vezet

Az elhízás növeli a cukorbetegség kockázatát, de nem vezet elkerülhetetlenül a betegséghez. A CDC szerint az USA-ban a felnőttek 39,8%-a elhízott, de csak 13%- uk cukorbeteg.

5. A cukorbetegek nem ehetnek cukrot

A cukorbetegeknek gondosan be kell tartaniuk az étrendjüket: fontos a szénhidrátbevitel ellenőrzése, de továbbra is tartalmazhatnak finomságokat. Az édességek kulcsa, hogy egy nagyon kis adagot fogyasszunk, és tartogassuk különleges alkalmakra. A cukorbetegeknek gondosan meg kell tervezniük, mit és mikor esznek, hogy biztosítsák vércukorszintjük egyensúlyát. Egy ehhez kapcsolódó tévhit az, hogy a cukorbetegeknek speciális „cukorbetegségbarát” ételeket kell fogyasztaniuk. Ezek a termékek gyakran drágábbak, és egyesek még mindig növelhetik a glükózszintet.

6. A cukorbetegség mindig vaksághoz és amputációhoz vezet

Szerencsére ez egy tévhit. Bár igaz, hogy a cukorbetegség bizonyos esetekben vaksághoz és amputációhoz vezethet, ez nem elkerülhetetlen. Azoknál az egyéneknél, akik gondosan kezelik állapotukat, ezek az a következmények ritkák. A cukorbetegek 11,7%-ának van valamilyen szintű látáskárosodása. Az alsó végtag amputációja a cukorbetegek körülbelül 0,56%-ánál fordul elő az USA-ban. A szakértők számos kockázati tényezőt azonosítottak, melyek növelik a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények előfordulásának valószínűségét. Ide tartozik az elhízás és a túlsúly, a dohányzás, a fizikai inaktivitás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

7. Cukorbetegeknek nem szabad vezetniük

A cukorbetegség diagnózisa nem jelenti automatikusan azt, hogy valakinek abba kell hagynia a vezetést. A cukorbetegségről és a vezetésről szóló állásfoglalásában az American Diabetes Association kifejti: a legtöbb cukorbeteg ember biztonságosan üzemelteti a gépjárműveket anélkül, hogy jelentős sérülést okozna magának vagy másoknak. Ugyanakkor azt is írják, hogy ha aggályok merülnek fel, az embereket egyénileg kell értékelni. A cukorbetegek képesek vezetni, hacsak nem korlátozzák őket a cukorbetegség bizonyos szövődményei. Ezek közé tartozik a hipoglikémia hajlam és a látási zavarok. Aki cukorbetegséggel összefüggő szövődményeket tapasztal, szorosan együtt kell működnie a kezelőorvosával annak kiderítésére, hogy a cukorbetegség befolyásolja-e a vezetési képességeit.

8. A prediabétesz mindig cukorbetegséghez vezet

Az USA-ban becslések szerint 88 millió felnőtt, azaz minden harmadik felnőtt prediabéteszes. A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségnek minősüljön. Ha nem kezelik, a prediabétesz 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődhet. Az életmódváltás azonban megváltoztathatja a helyzetet. A rendszeres fizikai aktivitás és az egészségesebb étrend megállíthatja a cukorbetegség kialakulását.

9. A cukorbetegek nem lehetnek aktívak

Ez sem igaz. Valójában a testmozgás fontos eleme a cukorbetegség kezelésének. A testmozgás elősegíti a fogyást és csökkenti a vérnyomást, mindkettő a szövődmények kockázati tényezője. Segíthet a szervezetnek az inzulin jobb felhasználásában is. A testmozgás azonban különféle módon befolyásolhatja a vércukorszintet, néha növeli, máskor pedig csökkenti. Tippek a vércukorszint kezeléséhez edzés közben: • Edzés közben ellenőrizze vércukorszintjét, és vezessen nyilvántartást arról, hogyan viselkedik, és mutassa meg orvosának. Ez segíthet irányítani az inzulinadag szükséges változtatásait. • Azok az emberek, akiknél fennáll a hipoglikémia veszélye, tartsanak kéznél gyors hatású szénhidrátokat. • Viseljen cukorbetegség-azonosítót, hogy az emberek szükség esetén segíthessenek.

10. „Elkapható” a cukorbetegség

Ez is egy tévhit. Nem fertőző betegség. A kórokozók nem okoznak cukorbetegséget, így az ember nem adhatja át másnak.

11. Egyes természetes termékek gyógyítják a cukorbetegséget

Jelenleg nincs gyógymód a cukorbetegség ellen. Minden olyan állítás, amely szerint egy termék képes meggyógyítani a cukorbetegséget, hamis. Sok növényi vagy természetes termék alig vagy semmit sem tesz, és bizonyos esetekben ártalmas is lehet.

A diabetes.co.uk magyarázata: Mivel bizonyos gyógynövények, vitaminok és étrend-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a cukorbetegség gyógyszereivel (beleértve az inzulint is), és fokozhatják azok hipoglikémiás hatását, gyakran érvelnek azzal kapcsolatban, hogy a természetes gyógymódok veszélyesen alacsony szintre csökkenthetik a vércukorszintet, és növelhetik a cukorbetegség kockázatát.

(informed)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.