Pszichoszomatikus problémák – Nem éri meg lebecsülni őket

fejfájás

Betegséget nem mindig a testi baj okoz. Az utóbbi időben egyre gyakrabban az érzelmi egyensúly felborulása váltja ki, amit sokszor tudatosítunk is, csak nem akarjuk beismerni. A pszichoszomatikus okok az ember aktuális állapotát tükrözik. Mit jelezhetnek és mit lehet ellenük tenni?

Ez a probléma nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érintheti. Ha gyakran jár orvoshoz, de a kivizsgálások semmit nem mutatnak ki, próbálja másutt keresni a bajt.

Fejfájás

Az ismétlődő migrén, szúró fájdalom és rossz alvás azt jelezheti, hogy a feje tele van gondokkal. Ilyenkor a lelkiállapot romlására kell a háttérben gyanakodni. Különösen a nők esetében nem lehet ezen csodálkozni, hiszen állandóan arra kell gondolniuk, hogy mit kell még elvégezniük, mit nem szabad elfelejteniük, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

Mi a teendő? Készítsen heti határidőnaplót, ahová minden fontosat feljegyez. Amint felírt valamit, azonnal vesse ki a fejéből. Kezdetben valószínűleg nem tudja egyszerre leállítani a gondolatok folyamát, de a helyzet idővel javulni fog. Gondolja végig, hogy minden fontos-e, amiről gondolkodik. Ugyanis sokszor felesleges információkkal tömjük tele a fejünket.

Torokfájás, köhögés

Mennyi mindent szeretne kimondani, de valami visszatartja, valamitől fél. Például fél megmondani, hogy kevesli a fizetését, hogy partnere nem viselkedik jól. Bosszantja a feszült családi légkör, de inkább hallgat, nem önt olajat a tűzre. Ennek a helyzetnek több oka is lehet. De van egy közös nevező: a visszafojtott szó.

Mi a teendő? Legyen bátor! Bízzon magában! Ne féljen, az élet csak olyan nehéz pillanatok elé állítja, amelyeket meg tud oldani, bár lehet, hogy első látásra nem ezt mutatja a kép.

Derékfájás

A népesség leggyakoribb problémája. Rendszerint a rossz testtartást, a kevés mozgást, a túlsúlyt hibáztatjuk érte. Nem állítjuk, hogy nincs benne igazság, de a fájdalomnak lelki okai is lehetnek. Különösen akkor, ha a fájdalom annak ellenére megmarad, hogy orvoshoz, fizioterapeutához jár.

Mi a teendő? Túlságosan alázatos, túl sok gond nehezedik a vállára, amelyek megnehezítik az életét. Próbáljon meg dolgozni magán. A saját értékeire összpontosítson, s jó lenne, ha megtanulna nemet mondani. Többször gondoljon saját jólétére és kényelmére.

Lábfájás

Ön olyan mint az a bogár, amely golyót görget maga előtt, s az egyre nagyobb és nagyobb. Csak az a különbség, hogy az ön számára a golyó a gondokat jelenti, olyan dolgokat, amikhez nincs kedve. Állandóan halasztgatja a megoldást. Önnek fontos a nyugalom és az, hogy a lehető legkevesebb negatív élményben legyen része. Szép gondolat ez, de gyakran megvalósíthatatlan.

Mi a teendő? A megoldás egyszerű: cselekedjen! Tűzze ki feladatul, hogy mindennap legalább egy kellemetlen ügyet megold. Álljon a problémák elé, ne szaladjon el előlük.

(zd.-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?