Egészség

Nyáron se feledkezzünk meg a mészpótlásról!

Ha azt szeretnénk, hogy csontjaink szilárdak és egészségesek maradjanak, csak a genetikában nem bízhatunk. Feltétlenül gondolnunk kell az észszerű táplálkozásra, a folyadékpótlásra és az aktív életmódra. Magyarán: megfelelő mennyiségű meszet kell fogyasztani mégpedig olyan formában, amilyet a szervezet könnyen fel tud használni, és hatástalanítani kell azokat a körülményeket, amelyek csonttömegcsökkenéshez vezetnek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 5. 12:27

- Pexels

Tudni kell, hogy a csontokban található a szervezet mésztartalékainak 99 százaléka, s ha étrendünk nem tartalmaz a többi testi funkcióhoz szükséges elegendő meszet (az izmok, az idegingerületek munkájához, a véralvadáshoz vagy az anyagcseréhez), a szervezet a csontokból vonja el a szükséges meszet. 

Bár igaz, hogy a csontok felépítése és mineralizációja szempontjából legfontosabb, hogy – főleg gyermekkorban és serdülőkorban – megfelelő mészhez jusson a szervezet. Dr. Peter Minárik táplálkozási szakember olyan kutatásokra hivatkozott, amelyek megerősítették, hogy „a csontok mineralizációja a növekedés befejezése után, tehát 18–30 éves korban is folytatódik. Ilyenkor a csontsűrűség még akár 10 százalékkal is megnőhet.” Fontos tudni, hogy ha a csontsűrűség 10 százalékkal megnő, akkor 50 százalékkal csökken a csontritkulás okozta törések kockázata. 

Már a gyermekkortól 

A szülőknek már gyermekkorban gondolniuk kell arra, hogy csemetéik jól hasznosítható mészhez jussanak. A tejen és tejtermékeken kívül a gyerekek táplálkozásába más természetes mészforrást is be kell építeni. 
A tudósok ugyanis rájöttek, hogy minél több fehérjét fogyasztunk, a vizelettel annál több mész távozik. Az étrendet ezért zöldségekkel, hüvelyesekkel, tofuval és olyan ásványvizekkel kellene kiegészíteni, amelyek mészben és magnéziumban gazdagok.

Ha van rá lehetőségünk, ússzunk, kerékpározzunk, tegyünk hosszabb sétát vagy gyalogtúrát.
 

Amit kerülni kell 

A csontritkulás megelőzésének módja az egészséges életmód. Ez is segít az oszteoporózis következményeinek enyhítésében. Oda kell figyelni azokra a mozgásformákra vagy élelmiszerekre, amelyek gyengítik az élelemben található mész hatását vagy serkentik szervezetből való távozását. Talán kevesen tudják, hogy a szervezet mészszintjét például az alkohol, a dohányzás, a sok koffein, a magas cukorfogyasztás, a foszforsavat tartalmazó szénsavas italok is csökkentik. Nem segíti a szervezet észszerű mészháztartását az sem, ha túl sok sót és állati eredetű fehérjét fogyasztunk. 

A mozgás fontosabb, mint gondolnánk 

A klinikai vizsgálatok szerint a csonttömeg csökkenésének egyértelmű oka a mozgásszegény életmód. Ezért még idősebb korban is, amikor netán már ki is mutatható a csontritkulás, segít a mozgás. Amint arra Dr. Peter Minárik is figyelmeztetett: „A fizikai aktivitás, a mozgás, a sport rendkívül kedvezően hat a csontsűrűségre. Már az is segít, ha a felvonó helyett a lépcsőket használjuk, az autóbuszból egy állomással korábban szállunk ki, vagy rövidebb távra egyáltalán nem használunk gépkocsit. Ha van rá lehetőségünk, ússzunk, kerékpározzunk, tegyünk hosszabb sétát vagy gyalogtúrát.” 

Folyadék a csontoknak 

A jól felszívódó mész kitűnő forrásai a mészben gazdag ásványvizek. Egyrészt ionizált formában található bennük, amit szervezetünk könnyen hasznosítani tud, másrészt nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek fékezik a mész felszívódását vagy serkentik gyorsabb kiválasztását. Az ásványvíznek nemcsak megfelelő mennyiségű meszet, hanem magnéziumot is tartalmaznia kell, hogy a szervezet mindkettőt jól hasznosítani tudja. Az ilyen összetételű ásványvízből a mészfelvétel a tejtermékekhez hasonlítható.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?