Nem önálló betegség, hanem tünet a fülzúgás?

fulzugas

Korunkban egyre nagyobb problémát okoz a fülzúgás. Az ezzel foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy az utóbbi években hihetetlenül megnőtt a más-más jellegű fülzúgással orvoshoz fordulók száma.

Az érintettek közül 5–7%-a olyan súlyosan szenved, hogy feltétlenül szükség van orvosi és pszichológiai kezelésre. Fülzúgásnak nevezünk minden olyan hangot a fülben vagy a fejben, ami nem a környezetből ered. A betegek nagyon plasztikusan írják le a hallott hangot. Van, aki sípolást-búgást, tengerzúgást és morajlást, csipogást és csicsergést, csattogást-pattogást, sistergést és vízcsobogást stb. hall. Amit le kell feltétlenül szögezni: a fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünet. Az igaz, hogy a feltételezett kiváltó ok kezelése után gyakran megmarad, ami betegségtudatként és betegségérzetként rettenetesen zavarja a beteget.

A fülzúgást nagyon sok minden okozhatja:

1. Fülbetegségek, fejlődési rendellenességek, sérülések, gyulladások, zajártalom.

2. Belgyógyászati megbetegedések, anyagcsere-betegségek, keringési zavarok, vérképzőszervi betegségek.

3. Kémiai anyagok, gyógyszerek mellékhatásai, vegyszerhatások, élvezeti szerek.

4. Mozgásszervi betegségek, csigolyameszesedés, csontritkulás.

5. Fertőzések.

6. Fogászati problémák.

7. Idegrendszeri gondok, különböző stresszállapotok.

8. És még számos, csak a gondos kórelőzményi adatok felvétele közben kiderülő egyéb betegségek, ágensek és okok.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fülzúgás 50-60%-ában valamilyen halláscsökkenése és 40-70%-ában kóros és fokozott hangosságérzése is van a betegnek. A fülzúgás eltereli a páciens figyelmét, zavarja a gondolkodást és a koncentrációt. Fejfájást és egyensúlyzavart, alvászavart, állandó fáradtságot, szorongást okozhat. Tönkreteszi a környezethez való viszonyt, lehetetlenné teszi a szociális beilleszkedést. Az érintett viszszahúzódóvá válik, egyre rosszabbul tűri állapotát, nem ritkák az önpusztító gondolatok sem. Amit biztosan állíthatunk, az az, hogy nem elegendő egy gyógyszer vagy eszköz.

(informed)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?