Ne halogassa a HIV-teszt elvégzését

Ausztrália felszámolta az AIDS-járványt

A szerzett immunhiányos tünetegyüttest (AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome) okozó HIV vírus (Human Immundeficiency Virus), amelyet a nyolcvanas évek elején fedeztek fel, emberek millióinak halálát okozta. Az egykor biztos halált jelentő betegség ma már jól gyógyítható, feltéve, ha idejében felismerik.

A korai diagnózis és kezelés a HIV-fertőzött számára egyenlő a hosszabb és jobb minőségű élettel, tehát nem érdemes halogatni a ma már mindenki számára elérhető HIV-teszt elvégzését. Aki HIV-fertőzött, annak a vérében speciális ellenanyagok, úgynevezett antigének termelődnek. Ezt mutatja ki a HIV-teszt, ami egyszerű vérvételből áll, és Szlovákiában mindenki számára hozzáférhető. Kérheti a HIV/AIDS megelőző nemzeti referenciás központban, bizonyos regionális közegészségügyi hivatalban, a kórházak klinikai mikrobiológiai központjaiban, a pozsonyi HIV Checkpoint tesztközpontban, de az általános orvosnál is.

Személyesen, telefonon vagy e-mailen keresztül ingyenes tanácsot adunk nemcsak ott, ahol speciális tanácsadókat létesítettünk. 2018-ban 678 személyes konzultációt tartottunk, és több mint 800 HIV-tesztet végeztünk

– mondta dr. Ján Mikas tisztifőorvos, a Közegészségügyi Hivatal vezetője.

A HIV vírus az ember immunrendszerét támadja meg, így védtelenné válik a betegségekkel szemben. A fertőzés utolsó stádiuma az AIDS, amikor fertőzések, daganatos betegségek alakulnak ki.

Érdekes

Mely regionális közegészségügyi hivatalban van HIV/AIDS tanácsadó?

  • Besztercebányai kerület: Besztercebánya, Garamszentkereszt
  • Zsolnai kerület: Alsókubin, Liptószentmiklós, Zsolna
  • Nagyszombati kerület: Nagyszombat, Galánta, Dunaszerdahely
  • Eperjesi kerület: Bártfa, Poprád, Eperjes, Svidnik
  • Kassai kerület: Kassa, Tőketerebes
  • Nyitrai kerület: Nyitra

Szlovákia azon EU-országok közé tartozik, ahol alacsony a HIV fertőzöttek aránya. Az elmúlt időszakban viszont az új esetek számának emelkedése figyelhető meg főleg azon férfiak körében, akik férfiakkal tartanak fenn nemi kapcsolatot. E jelenség azzal magyarázható, hogy a felvilágosító munka hatására többen kérik a HIV teszt elvégzését. Tavaly eddig a legtöbb, vagyis 102 új esetet diagnosztizáltak, az érintettek nagy része külföldi volt

– mondta a tisztifőorvos.

A monitorozás megkezdése, vagyis 1985 óta 2019. október 31-ig 1160 HIV-fertőzöttről tudnak Szlovákiában. 123 esetben a fertőzésből AIDS fejlődött ki, 74-en meghaltak. 2019. január elsejétől október 31-ig 65 új hazai és 23 nálunk tartózkodó külföldi állampolgárnál fedezték fel a vírust. Öten AIDS-ben szenvednek, két beteg meghalt. A legtöbb HIV-fertőzött nagyvárosban él, legtöbben a Pozsonyi kerületben.

Tavaly a világon 37,9 millió HIV-fertőzött volt, 62 százalékuk kezelés alatt állt. Az esetek 53 százalékában sikerült a vírust úgy visszaszorítani, hogy a beteg további személyt nem fertőzött meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?