Nagyobb az esélyünk a rákra, mint a többi európai embernek

rák k

Az Európai Unió adatai szerint Szlovákia lakosságának csaknem 20 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy daganatos betegségben hal meg, mint bármelyik más uniós ország lakosának. Hosszú ideje a daganatos betegségek okozta halandóság élén állunk. Ez nem túl hízelgő, hiszen Szlovákia már 20 éve az EU tagja. A hazai daganatos betegek kezelése nem éri el a többi európai ország rákkezelésének színvonalát. Hogyan lehetne megváltoztatni ezt a nem túl rózsás helyzetet: erről cseréltek véleményt annak a konferenciának a résztvevői, amelyet az OnkoAliancia, az Európai Rák Szervezet (ECO) és a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma rendezett.

A rák elleni küzdelem hosszú távon égető társadalmi probléma, ami a szakemberek, a betegszervezetek, az érdekelt hazai és nemzetközi intézmények, a gazdasági szubjektumok és a politikusok szoros együttműködését követeli meg. Mind a betegek, mind a szakemberek érzik, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a legégetőbb kérdéseket. A daganatos betegségek a súlyos diagnózisok csoportját alkotják, s mint ilyen, nagy gazdasági terhet is ró a társadalomra. Nemcsak a kezelés közvetlen költségeiről, hanem a munkából való kieséssel és a rokkantsággal összefüggő szociális rendszerre gyakorolt hatásról is szó van. Nem utolsósorban meg kell említeni a daganatos betegségek miatt csökkent munkatermelékenységet, ami az éves nemzeti össztermék 10 százalékát teszi ki, 2021-ben ez pontosan 100,3 mld eurót jelentett. 

Az OnkoAliancia és az egészségügyi minisztérium hosszú ideje foglalkozik ezekkel a problémákkal, és a külföldi szakemberekkel együttműködve elemezte a jelenlegi helyzetet azzal a céllal, hogy meghatározza a javítás céljából kidolgozott konkrét lépéseket. „A helyzet riasztó, és ezért fontosnak tartjuk, hogy a megoldásba minden partnert bevonjunk, a betegszervezetektől, orvosoktól kezdve a parlamenti bizottság tagjain át a külföldi szakemberekig” – mondja dr. Štefan Korec, az OnkoAliancia munkatársa. Nagyon hasznosnak tartja a hazai és az európai uniós kezdeményezések összehangolását és a neves szervezetek együttműködését. „Ez lehetővé teszi, hogy megismerjük az EU már folyó programjait és inspirálódjunk a legjobb külföldi tapasztalatok által. A nemzetközi rendezvény lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk más országok sikereiből és okuljunk hibáikból. Már nincs idő várni és elodázni a megoldást” – tette hozzá dr. Štefan Korec. 

A mostani konferencia főleg a rákszűrésről és a páciens menedzseléséről szólt, mégpedig a mesterséges intelligencia segítségével. A résztvevők világos és fontos jelzést küldtek arról, hogy a közvélemény és a politikusok között állandóan gazdagítani kell az ismereteket az onkológiai betegellátás kérdéseiről. 

Az Európai Rák Szervezet negyvenkét tagszervezetből áll, s a rák elleni küzdelemmel foglalkoznak. Húsztagú, betegekből álló tanácsadói testülete van. Fő küldetése az, hogy összekösse a beteg- és szakmai onkológiai szervezeteket és közösen pozitív változásokat érjenek el az EU-országokban. Képviselői azért jöttek hozzánk, hogy segítsenek megoldani a legsúlyosabb problémákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?