Egészség

Mitől függ a szemöldök színe?

Elsőként azonosított a szemöldök színéért felelős kilenc gént egy nemzetközi kutatócsoport – írták egy tanulmányban, mely a Journal of Investigative Dermatology című orvosi folyóiratban jelent meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 15. 08:00

- Pexels

A szemöldök színe összefügg a hajszínnel, de a kutatók szerint a két jellemzőhöz egymást átfedő és önálló genetikai összetevők kapcsolódnak. Az emberi szemet, hajat, bőrszínt vizsgáló korábbi kutatások számos génvariánst azonosítottak, de nem találták a szemöldök színét meghatározót. Az európai embereknél változó a szemöldök színe, és a hajszín nem egyezik meg pontosan a szemöldök színével, sok barna hajú embernek van például fekete szemöldöke. Kínai, holland, ausztrál, brit és amerikai kutatók 6513 európai személy mintáit elemezték, és négy kategóriába sorolták: vörös, szőke, barna és fekete. 

Megállapították, hogy nyolc gén befolyásolja mind a szemöldök, mind a haj színét. Az MC1R nevű génvariáns például a szőke szemöldökért és a vörös hajért felelős. Ráadásul felfedeztek egy új gént (C10orf11), amely csak a szemöldök színét befolyásolja. 

Ezekkel az új ismeretekkel a kutatók kifejlesztettek egy szemöldökszínt megjósló modellt. A modell segítségével fejleszthető az emberi fenotípusok kutatása, és hasznos lehet a jövőben a kriminalisztika területén is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?