Egészség

Limfóma – a rejtőzködő betegség

Világszerte egymillió a limfómás betegek száma, a gyerekeket érintő daganattípusok között ez a harmadik leggyakoribb tumor. Felismerését nehezíti, hogy a betegség eleinte semmilyen panaszt nem okoz (erre utal a rejtőzködő kór megnevezés).
ÚJ SZÓ ONLINE

2007. szeptember 24. 10:00

Meghan Markle
Legjellemzőbb tünetei: fájdalmatlan duzzanat a nyakon, hónaljban, lágyékon, éjszakai izzadás, megmagyarázhatatlan láz, fogyás és fáradékonyság, gyengeség, köhögés és nehézlégzés, állandó viszketés. A duzzanat a test más részén is mutatkozhat. Pontos diagnózist a megnagyobbodott nyirokcsomó szövettani mintavétele adhat.

A limfóma – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegség – idejében megkezdett kezelése gyógyulást hozhat, ez az egyik legsikeresebben gyógyítható rosszindulatú betegség. A közvélemény által kevéssé ismert kór előfordulási gyakorisága az életkorral párhuzamosan nő; minden életszakaszban, mindkét nemben támadhat. A legtöbb esetben kialakulásának oka ismeretlen marad, azt azonban biztosan lehet tudni, hogy nem fertőző, nem örökletes, nem kell a családi halmozódástól tartani. A Limfóma Szövetség nemzetközi nonprofit hálózat kezdeményezésére szeptember 15-én világszerte felhívták a figyelmet a korai és pontos diagnózis és a korszerű, eredményes terápia fontosságára.

A limfómák egyik fajtája a ritka, de bármely életkorban előforduló Hodgkin-kór, amelyet egy Thomas Hodgkin nevű orvos írt le 1832-ben. Harminc évvel ezelőtt még nagyon kevés ember gyógyult ki, manapság azonban a modern terápiás módszerek alkalmazásának köszönhetően a frissen diagnosztizált Hodgkin-kóros betegek túlnyomó része gyógyítható. Az utóbbi időben nagy előrelépés történt a Hodgkin-kór kezelésében. Sikerült olyan, kemoterápiából és radioterápiából álló gyógymódot kidolgozni, amely sok betegnek meghosszabbítja az életét, másokat pedig teljesen meggyógyít. A klinikai vizsgálatok folyamatban vannak, az értékelés viszont csak néhány év múlva várható.

A jóval gyakoribb, úgynevezett nem Hodgkin (non-Hodgkin) limfómának több mint 30 típusa ismert. Egy részük lassan fejlődik ki, és jó ideig rejtve maradhat, felfedezésük sok esetben a véletlenen múlik. Más részük gyakrabban és korán okoz tüneteket, ezeket rendszerint azonnal kezelni kell.

Ha valaki nagyobb csomót észlel a szervezetében, nem kell mindjárt limfómára gondolnia, hiszen a különféle fertőzések következtében is gyakran duzzadnak meg a nyirokcsomók. Ha azonban makacsul tartja magát egy nyirokcsomó-duzzanat, vagy túl sokáig jelentkeznek az említett panaszok, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az időben felismert betegség jól kezelhető kemoterápiával, immunterápiával, sugárkezeléssel vagy őssejt-átültetéssel. A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép, de más szervek megnagyobbodásához, megbetegedéséhez vezet. Eleinte semmilyen panaszt nem okoz, de kezdettől láz, fogyás vagy egyéb panaszok kísérhetik. Tartós, vagy visszatérő „megmagyarázhatatlan” láz, az erős izzadás, a fogyás, fáradékonyság és étvágytalanság, ritkábban a viszketés lehet a beteg jele.

A nem nyirokcsomókból, hanem más helyről kiinduló limfóma a megbetegedett szervre jellemző panaszokat okoz: a gyomorban vagy a belekben kifejlődő limfóma például hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat, a mellkasi limfóma köhögést, nehézlégzést okozhat. (mti-ü-ki)

Milyen a remény arca?

Szlovákiában évente 500-an betegszenek meg limfómában, akikre vagy kemoterápia, vagy a vérképző sejtek átültetése vár és a remény, hogy meggyógyulnak. A Roche Slovensko és a 2006-ban létrejött Lymfoma Slovensko polgári társulás Milyen a remény arca címmel kampányt indított, amelynek részleteiről az onkológiai és hematológiai rendelőkben szerezhet tudomást. Lényege: a betegek vagy a gyógyultak verset, prózát írhatnak, rajzot, képet készíthetnek arról, hogyan keresték és találták meg a gyógyulásban vetett reményt. A legjobb munkák szerzőit megjutalmazzák. www.lymphoma.sk

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

A vírus, ami sokáig velünk marad

terhesség

A várandós nők soron kívüli beoltását kéri az emberi jogi központ

koronavírus-vakcina

Délelőtt 10:00 és 12:00 között nem lehet regisztrálni az oltásokra

koronavírus ausztrália

Koronavírus - Az ausztrál hatóságok egy rejtélyes fertőzés forrása után kutatnak

koronavírus afrika

Koronavírus - A fertőzöttek száma több mint 155 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

Starship

Sikeresen landolt a Starship űrhajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.