Egészség

Közlekedési balesetet is okozhat az alvási légzéskimaradás

A horkolás kellemetlen éjszakai élmény, főleg azoknak, akik egy helyiségben alszanak a horkolóval. A toleránsabbak óvatosan figyelmeztetik a partnert, hogy forduljon az oldalára, ám a horkolás néha olyan hangos is lehet, hogy az embert a szomszéd szobába kényszeríti.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 27. 15:16

Még mindig kevesen tudják, hogy a horkolás, amit néha helytelenül a mély alvás velejárójának tartanak, súlyos egészségi problémát, szélsőséges esetben akár halált is okozhat, és a közlekedési balesetek jelentős részének hátterében is ez áll. 

A férfiak gyakrabban horkolnak 

A felnőtt lakosság 5-10 százaléka horkol, a férfiak gyakrabban, mint a nők. Elsősorban a túlsúlyos emberekre jellemző. Maga a horkolás nem mindig jelent életveszélyes állapotot, de figyelmeztető jel, amit nem ajánlatos lebecsülni. Legveszélyesebb tünete az úgynevezett alvási apnoé. „Lényege, hogy az alvó ember néhány másodpercig nem vesz levegőt, majd fulladozni kezd, és hangosan kapkod levegő után” – mondta dr. Branislav Drugda alvásszakértő. Az alvási apnoé olyan alvászavar, amiről az érintett nem nagyon tud, nincsenek vonatkozó emlékei, érzései. Általában az figyeli csak meg, aki mellette fekszik az ágyban. Ilyenkor a légutak puha szövetei ellazulnak és ez megakadályozza, hogy oxigén, levegő jusson a tüdőbe. A vérben a szén-dioxid szintje megemelkedik és ez megzavarja az alvást. 

Tünetei 

A tüneteket főleg a hálótárs érzékeli. Azt látja, hogy társa mellkaskosara megemelkedik, de mégsem vesz levegőt. Ha ez 3-4 percig így maradna, akkor az érintett meg is fulladna. Oxigénhiány miatt csak azért nem halnak meg a betegek, mert az agy érzékeli a bajt, és mielőtt a halál bekövetkezne, megszakítja a mély alvást, és felületes alvásra téríti át a szervezetet. Ebben az állapotban az agynak már van módja áramot adni az izmoknak, majd a garatot széthúzó izmok aktiválásával megszünteti a garat elzáródását. Ekkor az alvó egy hatalmas horkantással, majd egy óriási légvétellel rendezi az oxigénhiányt. Pár légvétel után a vér oxigénszintje teljesen rendeződik. Ekkor az agy újból mély alvásba küldi vissza a szervezetet – a folyamat pedig kezdődik elölről.

Ha felmerül a gyanú, hogy partnere alvási apnoéban szenved, jó, ha alvásszakértőhöz fordul...

A nem kezelt alvási apnoé számos egészségi kockázattal jár. Egyrészt rövid távon megterheli főleg a szívet és az ereket, akadozik a szervezet oxigénellátása, hosszú távon pedig rontja az ember életminőségét. Az ilyen betegnek háromszor nagyobb az esélye a szélütésre.

Ám nemcsak erről van szó, hanem a lelki és szociális következményekről. Az alvási apnoéval kapcsolatban megfigyelték a szellemi teljesítmény és a kéjvágy csökkenését, az impotenciát, a feledékenységet, az összpontosítási és az emlékezetzavart is

 

– tette hozzá a szakember. Néhány kutatás közvetlen összefüggést mutatott ki a kezeletlen alvási apnoé és a mikroalvás okozta közlekedési balesetek között. Ezért ha valaki partnerénél az alábbi tüneteket tapasztalja, jobb, ha alvási szakemberhez fordul: 

Éjszakai jelek

 •  tartós hangos horkolás
 •  a légzés kimaradása
 •  fulladás érzése vagy kapkodás 
 •  levegő után
 •  a mosdó gyakori látogatása
 •  nyugtalan alvás Nappali jelek
 •  reggeli fejfájás
 •  túlzott nappali fáradtság és aluszékonyság
 •  rossz összpontosítás
 •  ingerlékenység
 •  depresszió 

Fontos a korai diagnózis 

Ha felmerül a gyanú, hogy partnere alvási apnoéban szenved, jó, ha alvásszakértőhöz fordul és elvégezteti a szükséges szűrővizsgálatot. Lényege, hogy a beteget otthoni körülmények között figyelik, különösen a pulzusát, a vér oxigéntartalmát, amit az ujjra helyezett pulzoximéter segítségével mérnek. Ezt kölcsönzik a betegnek. Az eredményt az orvos értékeli. Ha beigazolódik a légzés kimaradása, indokolt a komplex poliszomnográfiai kivizsgálás. Ha nem igazolódik be a légzési zavar, az orvos orr-fül-gégészeti, kardiológiai vagy más kivizsgálást, esetleg kezelést javasol.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?