Kevés a HIV-fertőzött, de...

vérvizsgálat

Szlovákia azon uniós országok közé tartozik, ahol a legkevesebb HIV-fertőzött van, bár az elmúlt évtizedekben emelkedő tendenciát mutatnak a számok. 1985. és 2020. október 31. között a Közegészségügyi Hivatal 1253 esetet regisztrált. 127 személynél már kialakult a fertőzés legsúlyosabb, utolsó stádiuma, az AIDS. Az említett idő alatt 75-en haltak bele a fertőzésbe, ebből 56-an az AIDS-be.

Míg világszerte csökken a HIV-fertőzések száma, nálunk ellenkező a helyzet. Sokan ezt a tájékozatlansággal magyarázzák. Sokakat nem érdekli a téma, nem is tudja, hogy HIV-fertőzöttel él. Rendszerint a fertőzés utáni 2-4 héttel a náthához hasonló tünetek jelentkeznek, amelyek néhány nap múlva elmúlnak. A fertőzés nemi úton, férfiak körében, és homoszexuális kapcsolatban és nagyvárosban terjed.

A HIV (Human Immunodeficiency Virus) vírus az immunrendszert, főleg a T-limfocitákat támadja meg, és lényegesen csökkenti az ellenálló képességet. A T-limfocitákról azt kell tudni, hogy védik a szervezetet a vírusoktól, a parazitáktól, a baktériumoktól és a penészgombáktól. Minél több ilyen sejtet támad meg, annál jobban gyengíti a test védekező képességét. Ez a folyamat több évig is eltarthat, s az immunrendszer egyre gyengébb, az ember könnyebben betegszik meg.

Az influenzához hasonló tünetek

A fertőzés után két-három héttel jelennek meg az influenzára vagy fertőző mononukleózisra emlékeztető tünetek: fáradtság, hányinger, ízületi és izomfájdalom, hőemelkedés, láz, kiütések, torokfájás, nyirokmirigy-duzzanat, levertség. Ezek néhány héten belül megszűnnek. A fertőzés és az AIDS kifejlődése között 6-10 év is eltelhet.

Az AIDS (Acquired immunodeficiency syndrome) szerzett immunelégtelenség, a fertőzés utolsó stádiuma. Az immunrendszer teljesen felmondja a szolgálatot, nem képes ellenállni a kórokozónak. A legkisebb fertőzésbe, például az influenzába is belehalhat az ember.

Megelőzés

A HIV vírus háromféleképpen terjed:

  • védekezés nélküli nemi kapcsolattal (tekintet nélkül a partnerek korára, nemére, a szexuális kapcsolat formájára).
  • vérrel (nem steril tű és fecskendő használatával, piercinggel, nem steril tűvel végzett tetoválással)
  • anyáról gyerekre (terhesség, szülés alatt, valamint anyatejjel). 48 órával az esemény után.

Nemi kapcsolatkor ajánlott óvszert használni, elvégeztetni a vértesztet, legjobb a partnerrel együtt, kerülni a nemi kapcsolatot olyannal, akinek egészségi állapota ismeretlen számunkra, ne váltogassuk gyakran nemi partnereinket. Mindig steril tűt és fecskendőt használjunk testdísz és tetoválás készítéséhez.

48 órával a kockázatos esemény után bizonyos lépéseket lehet tenni azért, hogy megakadályozzuk a betegség kialakulását. Ezzel lényegesen csökkenteni lehet a fertőzés valószínűségét. A biztosítók azonban ezt nem fizetik.

Ha esetleg az anyáról a gyerekre terjed a fertőzés, a nő kérheti tesztelését, s pozitív eredmény esetén a terhesség 3. hónapjáig kérheti a terhességmegszakítást, már a terhesség alatt megkezdődhet a kezelés, ezzel csökken a magzat fertőzésének esélye. Ilyenkor a világrajövetel után a babát nem szabad szoptatni.

Mikor nem lehet elkapni?

  • Ha kezet nyújtunk a fertőzött embernek.
  • Közös háztartásban élünk, egy helyen dolgozunk vele.
  • Puszilkodással.
  • Ha medencében úszkálunk vele.
  • Szaunázáskor.
  • Ha megcsíp a szúnyog, kullancs stb.
  • Levegővel vagy vízzel.

Kezelés

Szlovákiában öt helyen – Pozsonyban, Besztercebányán, Turócszentmártonban, Kassán és Nyitrán kezelik a HIV-fertőzötteket. Rendszeresen ellenőrzik a beteg állapotát: a vírus mennyiségét a vérben, az immunrendszer állapotát, reagálását a gyógyszerre. A kezelés az élet végéig tart. A HIV-fertőzés jelenleg kezelhető, de nem gyógyítható ki teljesen. A biztosítók teljes mértékben fedezik a költségeket. Általában gyógyszer-kombinációról van szó, amely fékezi a vírus szaporodását és ezzel erősíti a gyenge immunrendszert. A hatásos gyógymód figyelembe vételével a HIV-fertőzés kockázata 96 százalékkal csökkenthető. A kezelést önkényesen nem szabad megszakítani, mert a vírus ellenállóvá válik a gyógyszerre, és a kezelés nem lesz eredményes. Ha betartja az orvos utasításait, ezzel kevésbé fertőző a partner számára is. Minden esetben továbbra is az óvszerhasználat ajánlott.

Tesztelés

Jó, ha a partnerek ismerik egymás egészségi állapotát még azelőtt, mielőtt nemi kapcsolatot létesítenének. A teszt kimutatja a fertőzés utáni 3 hónapon belül kialakult ellenanyagokat. Minél előbb tudja meg, hogy pozitív, annál hamarabb keresheti fel az orvost és megkezdődhet a kezelés. Tesztet egyebek mellett az általános orvostól is kérhet az érdeklődő. Pontos információt a tesztpontokról a Dom svetla Slovensko polgári társulás honlapján vagy az ingyenes 0800 666 777-es telefonszámon kapnak.

Legjobb reggel éhgyomorra elvégeztetni a tesztet. Kb. 5 ml vért vesznek le, majd tájékoztatják a beteget, hogy a jövőben hogyan védekezzen a HIV-fertőzés ellen. Az ingyenes és anonim teszt eredménye kb. egy héten belül születik meg. Ha az eredmény pozitív, gyógyszert kaphat. Fontos, hogy a beteg rendszeresen szedje, hogy ne alakuljon ki az AIDS. Nagyon fontos, hogy senki tudatosan terjessze a fertőzést, mert ez bűntett.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?