Egészség

Karanténban beszélgessünk, ne csak SMS-t küldjünk!

A koronavírus okozta világméretű járvány megfékezése miatt több országban szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben. Szlovákia is vesztegzárban él. Nem tehetjük azt, amit szeretnénk, szabadidőprogramjainkat és egyéb tevékenységeinket keresztülhúzta a vírus. Aggódva figyeljük a híreket a fertőzöttek számának alakulásáról, ami sokunkban félelmet, szorongást, nemritkán depressziót vált ki. Hol van az a határ, amin túl a saját és családunk egészségéért való aggódás még természetesnek tekinthető, de azon túl már kezelést igényel? Erről beszélgettünk Monika Hricovával, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Filozófiai Tanszéke Pszichológiai Karának munkatársával.
Kovács Ilona

2020. március 24. 10:54

Nemcsak testi, hanem lelki egészségünket is próbára teszi a koronavírus. Megjegyzem, a félelem életünk természetes része, alapvető tulajdonságaink egyike, amivel meg tudjuk védeni az életet. Az egészségért való aggódás ezért természetes, sőt fontos védő szerepet tölt be. A jelenleg érvényben lévő intézkedések (házi karantén, a szélesebb szociális kapcsolatok korlátozása, a szabadban való tartózkodás minimumra csökkentése), amelyek a koronavírus terjedését hivatottak megfékezni, az érzékeny embereknél felerősíthetik a szorongást, ami akár kóros méreteket is ölthet. Mi, pszichológusok például gyakran találkozunk azzal, hogy karácsony környékén többen hívják a lelki segélyvonalat, megnő a pszichoszomatikus betegek száma, amikor az ember testi panasz mögé rejti a szorongását.

Hasonlóan, mint a karácsony, a jelenlegi állapot is rendkívüli, s feltételezéseink szerint több lesz a lelki zavar.

A tavasz és velejárója, a vitaminhiány – főleg a D-vitamin hiánya – normális körülmények között is nemcsak a testi, hanem a lelki egészséget is rontja. Feszült helyzetben túlzott reakciót válthat ki az emberből. Mikor nevezhető kórosnak a járvány terjedéséről szóló hírek figyelése?

Nem tudom, ki lehet-e mondani, hogy az információs csatornák fokozott figyelése mikortól kóros. Pszichológusként azonban gyakran figyelmeztetem a pácienseket, hogy főleg az érzelmekre ható információk ártalmasak számukra, mert fokozzák a szorongást. Az ilyen hírekben az érzelmi tényező felülírja az információt, vagyis nem a tájékoztatás, hanem a sokkolás a cél. Azt ajánlanám, hogy korlátozzák a koronavírusról szóló különféle információkra fordított időt. Főleg azokra a hírforrásokra gondolok, amelyek az érzelmekre hatnak. Legfeljebb napi fél órát szánjanak az objektív információkra.

A bezártság könnyen pánikot válthat ki. Mit tehetünk ellene?

Mint említettem, a szigorú intézkedések felerősíthetik a szorongást, sőt pánikrohamot is kiválthatnak. Növeli a kockázatot, hogy most teljesen új helyzettel állunk szemben. Keveset tudunk róla, s elképzelésünk sincs arról, hogy mikor lesz vége. Figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, a következőket tanácsolom: ? legyünk állandóan telefonkapcsolatban hozzátartozóinkkal, barátainkkal ? naponta legfeljebb fél órát fordítsunk a koronavírusról szóló híradásokra, elsősorban az objektív információkat figyeljük, ne pedig azokat, amelyek az érzelmekre hatnak ? előre kidolgozott napirend szerint töltsük a napokat, s ehhez következetesen ragaszkodjunk ? ne feledkezzünk meg a kikapcsolódásról: hallgassunk kellemes zenét, lélegezzünk mélyen ? idézzük fel azokat a stresszoldó módszereket, amelyek korábban hatásosnak bizonyultak.

A családok a karantén idején több időt töltenek együtt, s talán ez jót tesz a kapcsolatnak. A magányosok viszont nagyobb veszélyben vannak. Milyen tünetek utalhatnak lelki zavarra?

A természetes félelem akkor válik kórossá, ha túlságosan felerősödik, ha az ismert, korábban bevált módszerekkel sem lehet csökkenteni, vagy ha lehet, akkor sem a kívánt mértékben. A szorongás minden megnyilvánulására mint rossz reakcióra kell tekinteni, amit a veszélyérzet táplál. A szorongás vagy a túlzott félelem abban nyilvánul meg, hogy az ember nyugtalan, állandóan feszült, képtelen ellazulni, hajlamos az elszigetelődésre, remeg, izzad, felgyorsul a légzése, rosszullét, ájulás környékezi.

Mit tanácsolna olvasóinknak, hogy lelki sérülés nélkül éljék túl ezt a nem mindennapi időszakot?

Sok vonatkozásban korlátoznak bennünket a szokatlan intézkedések, nem rendelkezünk szabadon az időnkkel, s ráadásul a koronavírus teljesen ismeretlen számunkra. Teljesen természetes, hogy aggódunk. Ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy telefonon vagy az interneten tartsuk a kapcsolatot családtagjainkkal, barátainkkal. Ne csak SMS-eket küldjünk, hanem 
beszéljünk is velük. Lényeges az is, hogy csak megbízható forrásokból (rendőrség, kormány, Egészségügyi Világszervezet) tájékozódjunk. A vesztegzár idején napi rutin szerint töltsük az időt. Ne hanyagoljuk el a lelki egészség ápolását sem: aludjunk eleget, tornázzunk, mozogjunk (otthon is lehet), olvassunk. Próbáljuk felidézni azokat a módszereket, amelyekkel a múltban a hasonló helyzeteket kezeltük. A koronavírusjárvány miatt kialakult helyzet teljesen új, s mint minden rosszban, ebben is van valami jó: korábban nem tapasztalt képességeket fedezhetünk fel magunkban.

Ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy telefonon vagy az interneten tartsuk a kapcsolatot családtagjainkkal, barátainkkal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határellenőrzés

A járáshatárokon mindenkit ellenőriznek, kérdőívet kell kitölteni

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Az ország több pontján is megbénult a közlekedés

Dunaszerdahely

Karanténszállás lehet a dunaszerdahelyi fürdőben

dac

Bércsökkentések és szélnek eresztett labdarúgók országszerte

mobiltelefon

Eurómilliókat kér az állam az 5G-ért

tűzeset

Kigyulladt egy lakás a Rimaszombati járásban, egy 17 éves fiú elhunyt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.