Indul az országos mellrákszűrés

mellrák

Arról már többször tájékoztattuk olvasóinkat, hogy a 2019-es év a betegségmegelőzés éve. Ennek keretében indul ezekben a napokban a második országos szűrőprogram. Az első a végbél- és vastagbélszűrés volt, a második pedig a mellrákszűrés. Az egészségbiztosítók szeptemberben kezdik kiküldeni a „meghívót” a 50–69 éves nőknek mammográfiai kivizsgálásra.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. A statisztikai adatok szerint csak az elmúlt évben 2 827 új esetet diagnosztizáltak a nőgyógyászati rendelőkben. Évente átlagosan 1000 nő hal bele ebbe a betegségbe.

A korral nő a veszély

„Több tanulmány igazolta, hogy az újonnan diagnosztizált mellrákos esetek száma állandóan emelkedik. A betegség kockázata a korral nő, de különösen az 50. életév körül, utána pedig folyamatosan emelkedik. Minden nyolcadik nő megbetegszik” – ismertette a kedvezőtlen adatokat dr. Alena Kállayová, a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet radiológusa, aki évek óta mammográfiai kivizsgálást végez. A mammográfiai kivizsgálás a megelőzés rendkívül fontos módszere. Bár a daganatos betegség kialakulását nem tudja megakadályozni, de már korai stádiumban ki tudja mutatni. Az orvosok szerint akár 3–5 évbe is telhet, míg a csomó önvizsgálatkor kitapinthatóvá válik. Ennek ellenére az önvizsgálat fontos kiegészítő módszer, mert felhívhatja a figyelmet azokra a gyorsan növekvő daganatokra, amelyek két mammográfiai kivizsgálás között alakulnak ki.

Amikor még nincs áttét

Bár a 40–69 éves nőknek kétévenként joguk van mammográfiai szűrővizsgálatra, a legnagyobb egészségbiztosító adatai szerint tavaly a 40–50 éveseknek mindössze 10 százaléka, az 51– 60 éveseknek pedig alig több mint 8 százaléka vesz részt rajta. „A mammográfiai szűrővizsgálat, amit a mellrákra utaló jelek nélkül végeznek el, ki tudja mutatni a néhány milliméteres gócokat is, például a borsó nagyságút, ami valószínűleg áttétet még nem okozott. A mellrák kezdeti stádiuma felismerésének leghatásosabb módja ez. Ilyenkor még nincs áttét” – jegyezte meg Andrea Kalavská egészségügyi miniszter. A szűrőprogram fő célja olyan stádiumban felfedezni a mellrákot, amikor még nagyon jól kezelhető, illetve teljesen gyógyítható. „Hat nő közül ötnél a mellrák úgynevezett invazív formáját diagnosztizálják. A betegségnek erre a típusára áttétek kialakulása jellemző. A nyirokcsatornákon keresztül terjed, vagy megtámadja a környező szöveteket, szerveket, ahol további gócok alakulnak ki” – tette hozzá dr. Alena Kállayová. A korai diagnózis ennek a folyamatnak vet gátat. Ha a szűrésen az 50–69 éves nők 70–75 százaléka részt venne, a mellrák okozta halál 30–35 százalékkal csökkenne.

A meghívó postán érkezik

Az Általános Egészségbiztosító 2 100, a Dôvera 1500, az Union pedig 550 nőt szólít fel írásban arra, hogy vegyenek részt a mellrákszűrésen. A minisztérium kéri a nőket, hogy a biztosítótól érkezett levelet ne dobják a szemétkosárba, hanem kérjenek időpontot a kivizsgálásra. „A szűrőprogram minden 50–69 éves szlovákiai nőnek kétévente szavatolja az ingyenes mellvizsgálatot. Ennek köszönhetően évente fokozatosan 500 000 nőt lehet majd kivizsgálni, garantáltan magas színvonalú mammográfiai munkahelyen” – tette hozzá Stanislav Špánik onkológus, államtitkár.

Ez év végére 30 munkahely

Mindhárom egészségbiztosító az említett korcsoportból véletlenszerűen választja ki a nőket. Arra ösztönzi őket, hogy Szlovákia 10 ellenőrzött, minden kritériumnak megfelelő speciális mammográfiai központjában kérjenek időpontot. Bár országszerte körülbelül 100 mammográf van, ám nem mindegyik jó minőségű és megbízható. Az ellenőrzött mammográfiai központokban évente legalább 3 ezer kivizsgálást végeznek, de ezenkívül még a következő műveleteket is el tudják végezni: mammográfia, duktográfia (a vizsgálat célja, hogy láthatóvá tegye a mammográfiás képeken nem látható, tejutakon belüli, általában vérzést vagy váladékozást okozó apró szövetnövedékeket), a mellek ultraszonográfiája, célirányos beavatkozás ultraszonográfiai ellenőrzéssel, valamint konzultáció a mammográfiai szűrőprogram résztvevőjével. Ha a lelet pozitív, a mellvizsgálatot végző munkahely biztosítani tudja a beteg kezelését is. A nőtől függ, hogy melyik munkahelyet részesíti előnyben. „Jelenleg 10 ellenőrzött munkahely van Szlovákiában. Számuk fokozatosan emelkedni fog. Várhatóan az év végéig eléri a 25-30-at” – mondta a miniszter asszony.

Érdekes

Ajánlott mammográfiai munkahelyek 2019 szeptemberében

Rádiologická klinika OÚSA, Heydukova 10, Bratislava

Preventívne centrum OÚSA, Heydukova 10, Bratislava

Fakultná nemocnica Trnava, A. Žarnova 11, Trnava

MRI, s. r. o., Starohájska 2, Trnava

JESSENIUS diagnostické centrum, a. s., Špitálska 6, Nitra

Sv. Vincent – rádiológia, s.r.o., Hviezdoslavova 3, Prievidza

Rádiologická klinika, s. r. o., K dolnej stanici 18, Trenčín

Nemocnica Poprad, a. s., Banícka 803/28, Poprad

Ľubovnianska nemocnica, n. o., Obrancov mieru 3, Stará Ľubovňa

Nemocničná a. s., Duklianskych hrdinov 34, Malacky

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?