Egészség

Honnan tudjuk, hogy eleget eszik-e a kisbabánk?

A félelem, hogy nincs elég tej az egyik oka annak, hogy sokan lemondanak a szoptatásról, és elkezdik táppal etetni a picit. Amint a kicsi felsír, arra gondolnak, biztos éhes. Az előző részekben elmondtuk: az érett anyatej a tehéntejhez képest áttetsző, úgy néz ki, mintha vízzel lenne hígítva, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz minőségű.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 21. 19:35

A jóllakott baba nyugodt, etetés után elalszik, arca rózsaszínű, puha, élénk, nedvdús.  - Képarchívum

Az anyatejbankokban évente csaknem 6000 liter anyatejet vizsgálnak ki, és még egy esetben sem találtak híg vagy gyenge minőségű mintát. Ha a szoptatást nem korlátozzuk, a tej mennyisége is elegendő ahhoz, hogy a kisbaba jóllakjon. Az aggódás a baba éhezése miatt fékezi az anyatej felszabadulását és ürülését. A hozzátáplálás pedig tovább rontja a helyzetet. 


Különbség az anyatejes és a tápszeres baba között


Visszás, amikor a normális súlyú szoptatott kisbabát a tápszerrel etetett dundi kortársaihoz hasonlítják. A legtöbb  gyermekorvos is a régi, mesterségesen táplált csecsemők gyarapodási adataiból indul ki. Ha azok nem egyeznek meg az elvárt adatokkal, helytelenül azt javasolják, hogy az édesanya tápszerrel etesse a kicsit. Jó, ha tudjuk, hogy az említett adatok átlagértékek, átlagbaba pedig nincs. 2006-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan növekedési adatokat publikált, melyek kiválóan tükrözik az egészséges, szoptatott babák fejlődését. Érdemes őket megnézni, mielőtt meginogna a szoptatásba vetett bizalmunk. 


Mérjük, vagy ne mérjük? 


Ha kételkedünk, mérhetünk, de valójában nem javasolt. Igaz, hogy megnyugtathatja a kismamát, viszont feleslegesen pánikot válthat ki, és már kisebb súlycsökkenéstől is idegeskedni kezd. Ha mérleget használunk, fontos, hogy szoptatás előtt és után is ugyanabban a ruhában, illetve pelenkában mérjük meg a babát. Érdemes tudni, hogy a babák nem mindig ugyanannyit esznek. Néha 4 óra is eltelik két szoptatás között, néha pedig csak 15 perc. Egyszer 90 ml-t, mászszor csak 20 ml-t fogyasztanak el. Fölösleges tehát mindig ellenőrizni a testsúlyt, de ha mégis ragaszkodunk hozzá, elég hetente egyszer.


Mi utal arra, hogy eleget evett a baba? 


A jóllakott baba nyugodt, etetés után elalszik, arca rózsaszínű, puha, élénk, nedvdús. Önszántából fejezi be a szopást. Az első hónapokban naponta legalább 6-8-szor, a 4. hónaptól 4-6-szor lesz pisis a pelenkája. Naponta 3-8 alkalommal van lágy, krémes, mustárszerű széklete, később 3-4 napot ki is hagyhat. Nem kell megijednünk, ha több napig nincs széklete, ugyanis az anyatej olyan tökéletes táplálék, aminek minden alkotóeleme felszívódik. A baba 2-3 hét alatt eléri, féléves korára pedig megduplázza születési súlyát. Ha ezt tapasztaljuk, akkor nincs okunk aggodalomra. Ha viszont hiányt veszünk észre, akkor is van megoldás. 


Ami biztosan segít 


Ellenőrizzük a szoptatási technikát, fontos a jó mellre helyezés. Gyakrabban – napi 10-12 alkalommal – szoptassunk, még éjszaka is. Ne etessük a babát cumisüvegből, kiegészítő tápláláshoz használjunk fecskendőt, kanalat, poharat. Ne várjuk meg, hogy a baba sírni kezdjen az éhségtől. Fontos a bőrkontaktus és a higgadt, meghitt, nyugodt környezet kialakítása.

Haramia Zsuzsanna okleveles egészségügyi nővér, szoptatási tanácsadó 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lajčáknál betelt a pohár

A Kassa megyei útkarbantartók már készen állnak a télre

Fico szerint Kiskának nincs joga beleszólni az alkotmánybírók kiválasztásába

Részegen, jogsi nélkül hajtott az árokba az apuka, két kisgyermek is volt az autóban

Stadionavató Vidi–Újpest a tévében

Pellegrini gyorsított eljárásban tárgyalná a külföldi munkavállalók ügyét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?