Hogyan zajlik a melanómaszűrés?

melanóma k

Az anyajegyszűrésen a teljes bőrfelszín dermatoszkópos átvizsgálása történik, amely során fény derülhet a rosszindulatú elváltozásokra vagy az arra utaló jeleikre.

A melanóma a bőrben található festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganatát jelenti. Ezek – az esetek körülbelül egyharmad részében – korábban már meglévő anyajegyekből alakulnak ki. A betegség előfordulási és halálozási aránya folyamatos növekedést mutat, a melanómával diagnosztizált emberek átlagéletkora 40-45 év között van.

A melanóma kialakulásának kockázatát az alábbi tényezők növelhetik:

  • bőrtípus: a különösen világos bőrűeknél nagyobb a rizikó
  • genetika: családban való előfordulás növeli a veszélyt
  • életkor: az életkor előrehaladtával növekszik a kockázat
  • anyajegyek: sok és szabálytalan anyajegy nagyobb veszélyt jelent
  • napozás: többszöri és/vagy hólyagos leégés


Azonnal forduljunk orvoshoz, ha anyajegyeinken az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk: megváltozik a színe, kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, aszimmetrikussá válik, megváltozik az alakja, felszíne, kifekélyesedik, vérezni kezd, egyenetlen lesz, megváltozik a határa.

Minden esetben konzultációval kezdődik, amely során a bőrgyógyász felveszi adatainkat: kórelőzményünket, napozási szokásainkat, aktuális panaszainkat, majd ezek után elvégzi a fizikális vizsgálatot. A szakorvos a bőrelváltozásokat szemmel és egy bőrre helyezhető, tízszeres nagyítású dermatoszkóppal vizsgálja. A szűrés fájdalommentes, és egyértelmű választ kapunk arra, hogy szükség van-e a gyanúsnak ítélt bőrelváltozás eltávolítására. Az anyajegyek elhelyezkedéséből, széleiből, formájából, szabályosságából von le következtetéseket a szakorvos, így a rosszindulatú elváltozások már korai stádiumban megbízhatóan kiszűrhetők, és akár teljes mértékben gyógyíthatók is.

A melanóma esetében nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése számít: ha a daganatot egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani, akkor elégséges lehet egy kimetszés, ami végleges gyógyuláshoz vezethet. A fizikális vizsgálatot minden esetben a szövettan teszi teljessé.

(doktorgo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?