Egészség

Három nő közül kettő tudja, miről van szó

Égés, viszketés, kellemetlen folyás.... Ha a nő ezt tapasztalja, valószínűleg sejti, hogy valami nincs rendben. Sokan azt hiszik, hogy mikózis, gombás fertőzés okozza ezeket a tüneteket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 22. 17:25

nőknek csaknem 16 százaléka választja az öngyógyítást, csaknem fele nem tudja, hogy milyen betegségről van szó, és hogy az öngyógyítás krónikus gyulladáshoz vezethet. 

A tévedés ára 

női szervezet és különösen a hüvely nagyon érzékeny a külső és a belső környezet változásaira. Erről tanúskodik a tény is, hogy a nők 67 százalékának évente vannak intim problémái, és csaknem fele nem tudja, mi ilyenkor a helyes kezelés. A nők háromnegyed része – tévesen – gombás fertőzésre gyanakszik, amikor viszketést, égést és gyulladást tapasztal a külső nemi szerveken. A valóság pedig az, hogy a nőknek mindössze 17-20 százalékánál beszélhetünk gombás fertőzésről. Viszonylag ismeretlen betegségnek számít a bakteriális vaginózis, vagyis a baktérium okozta hüvelygyulladás, pedig három nő közül kettőt biztosan érint. „A hüvelyi mikózis olyan fertőzést jelent, amit leggyakrabban a Candida albicans gomba okoz. Bizonyos kockázati tényezők hatására ezek a gombák elszaporodhatnak, s ez okozza a fent említett tüneteket” – mondta dr. Jozef Španka nőgyógyász. 

Az ismeretlen ellenség 

A bakteriális vaginózis a hüvelyflóra egyensúlyvesztésének megnyilvánulása. „Olyan állapot, amikor felbomlik az egyensúly, és elszaporodnak az anaerób baktériumok. Ilyenkor a viszketést, égést erős, vizes, szürkésfehér, halszagú folyás kíséri” – pontosította a nőgyógyász. Ezek a baktériumok gyakran a spermiumhoz tapadva a méhnyakig is eljutnak és kismedencei gyulladást okoznak. A hüvely egyensúlyát a laktóbacilus törzs baktériumai biztosítják, és védik a hüvely nyálkahártyáját a kórokozó mikroorganizmusoktól. A hüvely alacsony pH-értéke (3,8–4,5) a legerősebb védelmet jelenti a kórokozók ellen. Számuk csökkentése és teljes kiirtása a hüvelyből a hüvelyfertőzés kialakulásának fontos tényezője. Ma ezt antibiotikummal érik el. Hátránya az, hogy heteken-hónapokon belül újra kialakulhat a fertőzés. Az esetek 15-30 százalékában egy hónapon belül, 70 százalékban 90 napon belül, 80 százalékban egy éven belül visszatér. A másik hátránya az, hogy az antibiotikum negatívan hat az oly fontos laktóbacilusokra. Ebben az esetben is jobb a megelőzés, mint a kezelés. 

Megfelelő intim higiéniával 

Arról már szó volt, hogy fontos a megelőzés, mégpedig a lúgos pH-érték megőrzése glikogénnel és tejsavval. Ez a a sav ráadásul megállítja az anaerób baktériumok elszaporodását. Sok 
 hibát követ el, amikor a normális, szagtalan fehér folyást vény nélkül kapható antimikotikumokkal próbálja megszüntetni. Fontos tudni, hogy az ilyen folyás nem jelent hüvelyi gyulladást. Azt hiszik, hogy gombás fertőzésről van szó, és az az érzésük, hogy a kezelés hatástalan. 

A bakteriális hüvelygyulladás kezelésében a kulcsfontosságú a bakteriális flóra helyreállítása. De hogyan? A bélrendszer egészségét szolgáló probiotikumok nem jó választás, ha az egészséges hüvelyi flórát szeretnénk helyreállítani. Olyan készítményt kell keresni, ami olyan anyagokat tartalmaz, melyek a hüvelyben találhatók, és fontosak a hüvely belső egyensúlyának megteremtéséhez, például tejsavat és glikogént.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?