Egészség

Ha felmerül a Covid-19 gyanúja...

Napról napra romlik a járványügyi helyzet, s nem árt elismételni, mit kell tenni, ha felmerül a vírusfertőzés gyanúja. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatója alapján összefoglaltuk azokat az információkat, amelyek akkor lehetnek értékesek, ha betegnek érezzük magukat, vagy olyan emberrel találkoztunk, akinek pozitív lett a vírustesztje.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. október 27. 07:30

koronavírus
- TASR-felvétel

Ha a helyzet úgy hozza, házi karanténba kell vonulni, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. Ezután telefonon, e-mailben vagy sms formájában fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal.

További fontos lépések

 • A korona.gov.sk honlapon található elektronikus nyomtatvány kitöltésével kell jelentkezni tesztelésre.
 • Mindenkinek, aki szoros kapcsolatba került egy pozitívan tesztelt személlyel, vagy akinél felmerült a betegség gyanúja, házi karanténba kell vonulnia.
 • A regisztráció után sms-t kap, amelyből megtudja, hogy hová és mikor kell tesztelésre mennie (legkésőbb öt nappal a pozitív személlyel való találkozás után).
 • A tesztelés helyszínére ne tömegközlekedési eszközzel utazzon, s természetesen mind a tesztelt személy, mind a gépkocsivezető végig viseljen szájmaszkot.
 • A tesztelt személy legkésőbb 96 órán belül sms-ben kapja meg az eredményt, s erről tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha a teszt negatív...

 • Legalább 10 napig maradjon karanténban. Befejezéséről az illetékes regionális közegészségügyi hivatal dönt.
 • A karantént attól az időponttól kell számítani, amikor legutoljára találkozott a Covid-19-pozitív személlyel.
 • Meghosszabbodhat a karantén, ha a tesztelt személlyel egy háztartásban élőnek is pozitív lett a tesztje.

Ha beigazolódott a fertőzés...

 • Folytatódik a házi karantén – legalább 10 napig a teszt pozitív eredményének megállapítása után.
 • A pozitívan tesztelt személynek mindenkit tájékoztatnia kell erről, akivel szoros kapcsolatban volt. Meg kell őket kérni, hogy végeztessék el a tesztet.
 • Fel kell jegyezni e személyek és a velük kapcsolatot tartó személyek nevét, és várni, míg a pozitívan tesztelt személlyel az illetékes regionális közegészségügyi hivatal nem veszi vele a kapcsolatot.

Mikor ér véget?

Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal meghosszabbítja a karantént, ha a betegség súlyos lefolyású. Enyhe lefolyás esetén az első tünetek megjelenését követő 10. napon ér véget a karantén, legkorábban három nappal a tünetek eltűnése után. Ha súlyos lefolyású a betegség, az első tünetek megjelenése utáni 20. napon, vagy a tünetek eltűnése után legalább három nappal ér véget a karantén. Ekkor már nem kell negatív PCR teszt. (Ugyanis ilyenkor még lehet pozitív a teszt, de a vírus az említett időpont után már nem fertőz.) Döntő szava ebben a kérdésben a kezelőorvosnak vagy a regionális tisztiorvosnak van. Ha a fertőzött személlyel kapcsolatba került embert karanténba küldték, és nem végezték el a tesztet, és ha nincsenek klinikai tünetei, legkorábban 10 nap múlva fejezheti be a karantént. Ha idő előtt vet véget a karanténnak, megbüntetik. Ezt a rendőrség ellenőrzi, és a regionális közegészségügyi hivatal 1 659 euró bírságot szabhat ki rá.

A házi karantén szabályai

 • A fertőzött csak akkor hagyhatja el a lakást, ha orvosi kezelésre szorul, vagy tesztelésre kell mennie – nem tömegközlekedési eszközzel.
 • Sem üzletbe, sem emberek közé nem mehet. Nem utazhat tömegközlekedési eszközzel vagy taxival, nem mehet látogatóba senkihez. Nem fogadhat látogatót, lakásába csak rendkívüli esetben léphet be valaki. Ha családi házban lakik, kimehet a kertbe, az udvarra, ha lakásban él, kiülhet az erkélyre.
 • Ha élelmiszert vagy gyógyszert kell vásárolnia, meg kell valakit kérnie, aki nincs karanténban, hogy vásároljon be neki, és az árut tegye az ajtó elé. Telefonon vagy e-mailben is megrendelheti az árut, s meg kell mondania, hogy az ajtó elé tegyék.
 • Ha a karanténban lévő személy egy háztartásban él másokkal, lehetőleg ne tartson velük kapcsolatot, legyen külön szobában, és gyakran szellőztessen. Ne találkozzanak közös helyiségben.
 • A fürdőszobába akkor menjen be, amikor már mindenki elvégezte a tisztálkodást, utána pedig alaposan fertőtlenítsen mindent. Saját törülközőt használjon, és alaposan mosson kezet.
 • A család többi tagjától legyen legalább másfél méterre, és viseljen szájmaszkot.
 • Saját szobájában saját evőeszközzel étkezzen, saját edényt és poharat használjon.
 • A fehérneműt legalább 60 C-fokon mossa, és a lehető legnagyobb hőmérsékleten vasalja.
 • A hulladékot jól zárható nejlonzsákban tárolja.
 • Azok is legyenek házi karanténban, akik Covid-19-pozitív személlyel egy háztartásban élnek.

Mit kell tudni a házi karanténról?

A regionális közegészségügyi hivatal rendeli el:

 • ha beigazolódott a Covid-19
 • ha elvégezték a Covid-19-tesztet, és az ember az eredményt várja
 • ha a betegség enyhe lefolyású (köhögés, láz, torokfájás, az ízérzés és a szaglás elvesztése)
 • ha beteg, de nem biztos benne, hogy Covid-19-ről van szó
 • ha közeli kapcsolatban volt pozitívan tesztelt személlyel
 • ha veszélyeztetett országban járt

A házi karantén alatt figyelni kell az egészségi állapotot – enyhe tünetek esetén fel kell hívni a kezelőorvost, súlyos panaszok esetén a mentőszolgálatot, és meg kell mondani, hogy karanténban lévő Covid-19-pozitív emberről van szó.

Feldolgozta: kovács

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.