Ezért ne nézzen a napba!

időjárás meleg

A Nap és a Föld között ugyan mintegy 150 millió kilométer a távolság, mégis súlyos, akár visszafordíthatatlan károsodást okozhat, ha csak kevés ideig is nézünk a napba.

A mítosz, miszerint megvakulhatunk, ha sokáig kémleljük a tűző napot szabad szemmel, ugyan nem állja meg a helyét, az viszont igaz, hogy súlyos, akár visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el a szemben. Amikor közvetlenül a napba nézünk, a szemlencsék olyan erősen koncentrálhatják egy pontra a napsugarakat, hogy azok égési sérülést okozhatnak és károsíthatják a retinát. Az erős napsugárzás képes tartós károsodást létrehozni a retinán, ami komoly látásromlással járhat. Ebben az esetben az elváltozás a foveában, a retina azon pontjában következhet be, amely az éles, központi látásért felelős. Ezen páciensek tipikus tünete, hogy a látóterük közepén egy homályos terület vagy vakfolt alakul ki, a perifériás látás viszont általában nem károsodik. Soha ne nézzünk a napba megfelelő szűrő nélküli kamerán és távcsövön keresztül sem. Ezek az eszközök ugyanis hatványozottabban erősítik fel a napsugarakat. A szemünknek már az is terhelést jelent, ha egy nyári napon az utcán végigsétálunk. Gondoljunk csak bele, szinte azonnal hunyorgunk, amikor nincs rajtunk napszemüveg. Ez azért történik, mert a szemünk egyéni adottságok függvényében fényérzékeny. Ha csupán az erős napfényre így reagál, a direkt napba nézés kifejezett gyötrelmet jelent a látószervünknek. Ne csodálkozzunk hát, hogy a szakemberek folyamatosan hangoztatják: a szemünk védelméről ugyanúgy gondoskodnunk kell, akárcsak a bőrünk védelméről! Ahogy a bőrünk, úgy a szemünk is károsodik az UV-sugárzástól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?