December 1.: Világnap az AIDS ellen

AIDS

Tények a betegségről:

• Világszerte csökken a HIV-fertőzöttek száma, nálunk viszont emelkedik. A szakemberek ezt a tájékozatlanság számlájára írják. Szlovákia az EU „jobb” országai közé tartozott, de az elmúlt évtizedben több új esetet fedeztek fel, mint korábban. 2020.10.31-ig 1 253 fertőzöttet tartottak nyilván, ebből 127 AIDS-é vált, 75-en meghaltak.

• Az esetek többsége a férfiaknál fordul elő, és nemi úton terjedt. 71,25 százalékban homoszexuális kapcsolattal terjed. A legtöbb HIV-fertőzött a Pozsonyi kerületben van.

• A HIV vírus (Human Immundeficiency Virus) nevét az általa okozott tünetegyüttesről kapta: az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet. A fertőzés éppen ezért nemcsak egy szervet érint, hanem az egész szervezetet. A betegség felismerése nehéz, de vannak figyelmeztető jelek, olyan tünetek, melyek az immunrendszer összeomlását mutatják.

• A HIV-fertőzés évekig tünetmentes. Két héttel a fertőzés után a nyirokmirigyek megduzzadhatnak, a beteg levert, lázas. Ezután tünetmentes időszak következik. A kezeletlen betegnél 8-10 év elteltével AIDS alakulhat ki.

• A HIV-fertőzés háromféleképpen terjedhet: védekezés nélküli nemi kapcsolattal, vérrel (nem steril tűvel, injekcióval, piercinggel, nem steril tűvel végzett tetoválással), anyáról gyerekre terjedhet (terhesség alatt, szülés idején vagy az anyatejjel).

• Védekezni óvszerrel, a HIVteszt elvégzésével, és úgy lehet, hogy kerüljük a nemi kapcsolatot olyannal, akinek egészségi állapotát nem ismerjük, hogy nem cseréljük gyakran a nemi partnert, mindig steril tűt és fecskendőt használunk.

• 48 órával a kockázatos esemény után Pozsonyban, Besztercebányán, Nyitrán, Kassán és Turócszentmártonban kérni lehet a kivizsgálást, de ezt az egészségbiztosítók nem fizetik.

• HIV-fertőzés nem terjed kézszorítással, közös háztartásban éléssel, puszival, medencében való úszással, szaunázással, rovarcsípéssel, levegővel vagy vízzel.

• Az említett öt szlovákiai városban végzik a HIV-fertőzöttek kezelését. Meghatározzák a vírus mennyiségét a vérben, az immunrendszer állapotát, a vírus reagálását a gyógyszerekre. A kezelés az élet végéig tart.

• Jelenleg a HIV-fertőzés kezelhető, de még mindig nem gyógyítható. A kezelést a biztosító fizeti. Gyógyszer-kombinációt használnak, ami megfékezi a vírus szaporodását. Bizonyos idő után halálos AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes alakulhat ki.

• Jó, ha a nemi kapcsolat előtt ismerjük a partner egészségi állapotát. Teszteléssel kimutatható a HIV-ellenanyagok mennyisége a vérben. A tesztelés aktuális helyeiről a Dom svetla Slovensko polgári társulás honlapján vagy a 0800 666 777 ingyenes telefonszámon szerezhet tudomást. Az ingyenes és névtelen teszt eredményét egy héten belül kapja meg az érdeklődő.

• Fontos, hogy tudatosan senki ne terjessze a fertőzést, mert ezzel fertőző betegség terjesztésének bűntettét követné el.

(Npz-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?