Egészség

Csak a betegek fele szedi rendesen a gyógyszereit

A krónikus betegek – például a cukorbetegek vagy a magas vérnyomásban szenvedők – időnként nem veszik be a gyógyszert, mert egyszerűen elfelejtik, jól érzik magukat, vagy azt gondolják, hogy nincs szükségük gyógyszerre. Ennek azonban az a következménye, hogy a kezelés hatástalanná válik, esetleg fatális következménye lesz. Ezért az általános orvosok rendkívül fontosnak tartják az adherenciát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. november 4. 20:00

Az adherencia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azt jelenti, hogy „az egyén az egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelően viselkedik a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén”. Maga a szó (adherence) ragaszkodást, pontos betartást jelent. A mai elvárások szerint az orvos egyezteti ajánlásait a beteggel, aki így nem utasítást hajt végre, hanem a megbeszélt módon él, étkezik és szedi a gyógyszereket. A beteg felelőtlen magatartása gyakran vezet további betegség kialakulásához vagy a kezelés sikertelenségéhez. Márciusban a TEVA Pharmaceuticals gyógyszertársaság adherencia hetet kezdeményezett, amikor az ország egész területén az általános orvosok főleg a cukorbeteg, a magas vérnyomásban szenvedő vagy a magas koleszterinszintű betegeket a kezelés szabályainak betartására figyelmeztették.

A rendezvényt megelőzően felmérés készült arról, hogy a betegek naponta hányféle gyógyszert szednek, és miért nem szedik be az előírt gyógyszert. Kiderült, hogy a megkérdezettek 53 százaléka nem úgy szedi a gyógyszert, ahogy kellene, a betegek negyede nem ellenőrzi rendszeresen a vérnyomását. „A krónikus civilizációs betegségek kezelése nehéz, ha a beteg több betegségben szenved. Kezdetben jól érzi magát, nincs semmilyen problémája, de nem tartja be az orvos utasításait, pedig súlyos szövődmények veszélyének teszi ki magát” – mondta dr. Monika Palušková általános orvos. Sokéves tapasztalatból tudjuk, hogy a stabil gyógyszerkombinációnak több előnye is van: a betegnek kevesebb tablettát kell szednie, jobban ellenőrizhető a kezelés, és kevesebb a mellékhatás.
A jó adherencia alapja az orvos és a beteg közötti jó kommunikáció. „A cukorbetegség és a vele összefüggő betegségek kezdetben nem fájnak. A felmérés szerint mindössze 40 százalék ismerte be, hogy hibázott a gyógyszerszedéskor, főleg ha túl sokat kell szednie, vagy nem látja azonnal a hatást. Rossz a helyzet a diétás és életmódbeli intézkedések betartását illetően is. A javuláshoz vezető út kulcsa a felvilágosítás, a tájékoztatás, a folyamatos figyelmeztetés (például mobilapplikációval) és az anyagi hozzáférhetőség. A betegnek tudatosítania kell, hogy a kezelés hatása főleg az ő felelősségétől, fegyelmétől és az orvossal való együttműködésétől függ” – emelte ki dr. Emil Martinka diabetológus.

Az, hogy a betegeknek gyakran okoz gondot az életmód-változtatás, a kérdőíves felmérés is igazolta, amit 130 általános orvosi rendelőben végeztek. Összesen 727 beteg kapcsolódott be, akik válaszoltak nemcsak a gyógyszerhasználattal, hanem bizonyos életmódbeli szabályok betartásával kapcsolatos kérdésekre is. A betegeknek mindössze 15 százaléka tart be minden ajánlást, beleértve az étkezést és a mozgást is. A legnagyobb gondot a zsírok, a szacharidok és a só korlátozása jelenti. A dohányzásról való lemondás 19,2 százaléknak okoz gondot, 18,5 százalék a súlycsökkentést is nehéznek mondta. A betegek 60 százaléka szedi rendszeresen a gyógyszereket. Sok lehetőség van az orvos-beteg kapcsolat javítására, az orvosok szerint több időt kellene fordítani a beteg felvilágosítására. Több oka van annak, miért nem szedik rendesen a betegek a gyógyszereiket. Több mint 75 százalék azt mondta, azért hagyja ki, mert nélküle jól érzi magát. 70 százalék egyszerűen elfelejti bevenni. Az orvosok szerint az is elősegítené a kezeléshez való jobb viszonyulást, ha tájékoztató kiadványok, a sajtóban felvilágosító cikkek jelennének meg, és kevesebbet kellene a gyógyszerekhez fizetni.

Az eredmények alapján nyilvánvaló, hogy milyen fontos szerepet játszik ebben a kérdésben a gyógyszerész. A bizonyos kérdésekre adott válaszok alapján gyorsan rájön, hogy a beteg nem úgy szedi a gyógyszereket, ahogy kellene. „A beteg nem akarja zavarni az orvost, néha nincs mersze mindent megkérdezni tőle. Néha nem vallja be, hogy a gyógyszer nem is tesz jót neki. Becsületesen kiváltja, majd a kosárba dobja – magyarázta dr. Ján Kyselovič gyógyszerész professzor, majd hozzátette: – Ebben is segíthet a gyógyszerész. A kezelés nem ér véget a gyógyszer felírásával. Mi rendszeresen figyelmeztethetjük a magas vérnyomásban szenvedőt, hogy ellenőrizze a vérnyomását, a cukorbeteg pedig a vércukorszintjét.” A professzor szerint az is fontos, milyen a gyógyszer csomagolása, milyen a formája, le lehet-e könnyen nyelni. A felmérés egyértelműen bizonyította: az orvosok szerint a gyógyszergyárak feladata azt is, hogy tájékoztató kiadványokat készítsenek, hogy felhívják a betegek figyelmét a kezelés betartásának fontosságára.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Nem Bugár Béla lesz a Híd listavezetője, hanem Érsek Árpád

Milliós lakásmutyi a minisztériumoknál

18+

VIDEÓ: Felgyújtotta magát egy férfi Pozsony központjában

Čaputová nem nevezi ki Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank igazgatóhelyettesének

Turnéra készül a Mötley Crüe

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!