Bosszantó, ha valaki így viselkedik az orvosi rendelőben

váróterem k

Sorra vesszük a legbosszantóbb szokásokat, amelyeket illene elkerülni az orvosi rendelőben. Orvoshoz menni egyébként is stresszforrás lehet, de a rendelőben várakozó emberek is megnehezítik.

Ahogyan minden társas közegben és nyilvános helyen, úgy az orvosi váróban is van néhány alapvető illemszabály, amit be kellene tartani. Nemcsak azért, mert az etikett ezt diktálja, hanem azért is, mert minden helyzetben tekintettel kell lenni embertársainkra. A háziorvosnál töltött idő sokak idegeit megtépázhatja, de a következő dolgokat akkor sem illendő elkövetni: ezeket rengetegen csinálják, pedig tilos lenne. Sürgős esetekben természetesen a sorrend változhat, de alapvetően ezt nem illik felrúgni, hiszen mások ideje is ugyanannyit ér. Ha nem vagyunk biztosak benne, ki után következünk, kérdezzük meg.

Hangoskodás: az orvosi váróban nem illik hangosan telefonálni, zenét hallgatni és semmilyen olyan, hangos tevékenységet végezni, ami mások számára zavaró lehet. Halkítsa le a telefont, ha hívják, menjen ki a rendelőből, vagy ígérjen gyors visszahívást. Zenehallgatáshoz, videónézéshez pedig használjon fülhallgatót.

Nem tisztelni a személyes teret: természetesen egy zsúfolt rendelőben senki nem tud kellő távolságot tartani, de ha van rá lehetőség, érdemes 1-1,5 méterre ülni a többi betegtől. Nemcsak a személyes tér tisztelete miatt, hanem azért is, mert a betegségek terjedésének is kisebb így az esélye.

Köhögni, tüsszögni – odatett kéz nélkül: az orvosi váróban általában sok a beteg, főleg a háziorvosnál, és senkinek nem hiányzik még egy nyavalya. És bár ez az alapvető illem lenne, itt talán még fontosabb, hogy köhögni, tüsszögni csak úgy szabad, ha odateszi az ember a kezét, vagy zsebkendőt használ.

Kérdezősködés: sosem illik megkérdezni, mások mi okból keresik fel az orvost. Előfordulhat, hogy könnyed beszélgetés alakul ki a várakozók között, de semmilyen személyes vagy betegséget érintő témáról nem szabad faggatni a többieket, és mást sem kellene terhelni a saját problémákkal.

Panaszkodás: akármilyen gondokkal is küzd valaki, nem illik ezt megosztani másokkal a váróban, és a vizsgálatról kifelé sem illendő ecsetelni a diagnózist vagy a történteket – nemcsak a többi betegnek, hanem telefonon sem. Várja meg, míg kiér a rendelőből, és akkor hívja csak fel azt, akinek mesélni szeretne.

Tolakodás: előfordul, hogy sokat kell várni, de akkor sem illik bekéredzkedni mások elé, tolakodni vagy gyorsan besurranni az ajtón, mondván: „csak egy papírért jöttem”. Van, ahol időpontos, máshol sorszámos rendszer működik, számtalan helyen pedig általában érkezési sorrendben fogadják a betegeket.

(femina)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?