Az immunterápia lehet a megoldás

Évről évre egyre több az allergiás. Jogos a kérdés: hogyan lehetne ezt a folyamatot legalább megfékezni? Becslések szerint 2025-ben az európai népességnek már a fele allergiás lesz, aminek – mint ismeretes – legsúlyosabb formája az asztma.

Többször is írtunk már arról, hogy ha nem kezelik megfelelően az allergiás náthát, gyakran asztmává válik. Amint azt Miloš Jeseňák professzor mondta, jövőre Szlovákiában 12 allergiás közül egy asztmás lesz.

ÉVENTE 173 518 NAP BETEGÁLLOMÁNY

A betegnek jelentősen romlik az életminősége: alvászavarai vannak, légszomjban szenved, nem tudja elvégezni napi teendőit, romlik az életminősége. A legfrissebb országos felmérés szerint az ilyen betegek évente több tízezer napot hiányoznak a munkából, iskolából. „Ez átlagosan évi 173  518 nap betegállományt jelent, ám ugyanez az asztma esetében nyolcszor több” – kommentálja az adatokat a szerző, Róbert Babeľa professzor. Mindezek következtében évente 181 millió euróval csökken a munkatermelékenység. „Az allergia korai felismerése és kezelésének mielőbbi megkezdése segít elkerülni az asztmát, és végeredményben csökkenti a betegellátás és a szociális rendszer költségeit” – teszi hozzá Miloš Jeseňák.

NEM SOKAN VESZIK IGÉNYBE A MODERN GYÓGYMÓDOT

Bár évek óta hatásosan lehet az allergiát kezelni, az egészségbiztosítók adatai szerint kevesen veszik igénybe. A legmodernebb gyógymód az allergén immunterápia, amelynek célja mérsékelni a tünetek hátterében húzódó kóros folyamatokat. A kezelés hatására fokozatosan csökken a szervezetben kialakuló allergiás reakció erőssége. Az Európai Gyógyszerügynökség a kezelés egyedüli olyan módjának tartja, amely módosíthatja a betegség lefolyását és nem csak a tüneteket enyhíti. Lényege, hogy a beteg kis adagban azt az anyagot kapja, amire éppen allergiás. „Az allergén immunterápia az allergiák legelterjedtebb okait tudja kezelni, például a virágpor-, az atka- vagy a rovarallergiát. A cél az, hogy az immunrendszer tolerálja az adott allergént, és ne reagáljon rá túlzottan” – magyarázza dr. Svetlana Hadvabová allergológus.

Bár az utóbbi években egyre többen veszik igénybe, de ez még mindig kevés. „Az elemzés adataiból arra lehet következtetni, hogy sok a kezeletlen beteg, pedig nekik jelentős mértékben javíthatná életminőségüket az allergén immunterápia” – vélekedik dr. Peter Pružinec allergológus, az egészségügyi minisztérium immunológiai és allergológiai főszakértője. Az immunterápia népszerűsítéséhez az egészségbiztosítók is jobban hozzájárulhatnának. A Dôvera egészségbiztosító volt az első, amely az allergológusokat e hatásos gyógymód gyakoribb alkalmazására motiválja. A szakemberek remélik, hogy a másik két egészségbiztosító is hamarosan csatlakozik ehhez a felvilágosító munkához.

JAVÍTANI A BETEGEK ÉLETMINŐSÉGÉT

A szlovákiai szakemberek felhívásban fogalmazták meg, mit kell tenni azért, hogy Szlovákiában lassabban növekedjen az asztmások száma. Az asztma súlyos krónikus betegség, amit minél hamarabb diagnosztizálni kell, de főleg minél előbb meg kell kezdeni hatásos kezelését. A felhívás fő gondolatai:

• standardizált módszert kell kidolgozni az allergia és az asztma kezelésére,

• elő kell segíteni az allergia hatásos kezelésének bevezetését,

• hatékonyabban kell a betegeket tájékoztatni az immunterápiáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?