Egészség

Az erős és szép haj megváltoztatja az életet

A haj gyakran okoz gondot a nőknek. Ön el tudja képzelni, hogy egyszer ne legyen haja? Amikor a kemoterápia miatt kihullik a haj, ez minden daganatos beteget megráz. Fokozatosan elveszíti önbizalmát, társadalmi aktivitása, életkedve csökken. Mivel a paróka anyagi terhet jelent a családnak, sok nő inkább lemond róla, és szenved. A Rákellenes Liga Vystríhaj sa Slovensko nevű projektjének és a hajukat ajándékba adóknak köszönhetően már több tíz hölgy örülhet az önbizalmat erősítő és életenergiát kölcsönző parókának.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 30. 18:45

A három éve indult projekt a liga és a szlovákiai fodrászatok együttműködésének sikeres programja. Az ötletgazda Zdenka Vrbová fodrász, aki maga is több mint száz olyan embert nyírt már meg, akik hajukat parókakészítésre ajánlották fel. A projekt célja, hogy a daganatos betegeknek méretre paróka készüljön, mégpedig igazi hajból. Nagyon igényes, hosszú munka ez, mert amint Zdenka Vrbová elmondta, egy hónapban csak egy ilyen parókát lehet elkészíteni, s hozzá 3-4 ember hajára van szükség. Új szolgáltatás, hogy a közeljövőben műhajból készült parókát fog a liga kölcsönözni azoknak, akiknek sürgősen szükségük van a vendéghajra. „Gyakran találkozunk olyan betegekkel, akik a haj elvesztését tragédiaként élik meg. A problémát átmenetileg a paróka oldja meg. Egyik alternatíva az eredeti hajból készült, amit a hajadakozók jóvoltából méretre készítenek, s ez nem olcsó. A másik alternatíva a műparóka ajándékozása vagy kölcsönzése, amit sokkal gyorsabban meg tudunk oldani. Az utóbbi szolgáltatást hamarosan megkezdjük. A szükséges pénzt az ajándékozott, parókakészítésre nem alkalmas haj eladásából szerezzük. Jó érzéssel töltheti el a haj ajándékozóját az a tudat, hogy segített egy daganatos betegnek. A Rákellenes Liga természetesen ingyen adja a betegekben a parókát” – mondja Eva Kováčová mérnök, a liga ügyvezető igazgatója. Ahhoz, hogy jó minőségű természetes vendéghajat lehessen készíteni, az ajándékozott hajnak egészségesnek, vegyszerektől mentesnek, vagyis nem festettnek és legalább 60 cm hosszúnak kell lennie, hogy 40 cm-t le lehessen belőle vágni. Nemcsak a hosszú hajúak, hanem mindenki bekapcsolódhat a gyűjtésbe. Egy bizonyos termékcsalád megvásárlásával mindenki 50 centtel támogathatja azokat, akik betegség miatt elveszítették hajukat. (ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Merkel a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó nyomozásról kérdezte Čaputovát

Fico szakértőbb a szakértőknél

VIDEÓ: Ledózerolták a kuncsaftjaira támadó albán vendéglős éttermét

20 fokos hőmérséklet-különbség volt az északi és a délkeleti országrész között

24 óra a sérült gyerekekért

Jelentősen romlott a Titanic állapota

Legfrissebb galériák
Olvasta már?