Egészség

Amikor a gravitáció győz

A tél „hozza a formáját”: gyakoriak a csúszós utak, s lehet, hogy még nem vagyunk a végén... A súrlódás megváltozik, könnyebben elveszíthetjük az egyensúlyunkat, és gyakran a gravitáció győz.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 8. 19:30

esés

Minden kiloramm testtömeget 9,81 N erő húz a Föld középpontja felé. Ez pedig azt jelenti, hogy ha például a megfelelően felöltöztetett kisgyerek elcsúszik, legtöbbször nem is sír, feláll, és szalad tovább. Egy testesebb és idősebb emberrel viszont nem ez történik, mert nála a védekező reflexek már nem működnek tökéletesen, ezért a fiatalnál sosem tapasztalt típusú ficamok, törések, bevérzések történhetnek.

TÖRIK, MINT AZ ÜVEG

A korral testünk rugalmassága megváltozik. Itt nemcsak a csontok szakítószilárdságára, rugalmasságára gondolok, hanem a forgókat, a csatlakozó felületeket kapcsoló, védő inak, hártyák, ízületi vápák minőségére, strukturális elváltozásaira is. Tehát sokkal hamarabb kificamodik az idős ember lába, keze, lepattan egy darab porc vagy csont. Mivel a vázizomzat óvó-védő hatása is sokkal gyengébb, gyakrabban történnek olyan törések, melyek fiatalkorban szinte nem is léteznek.

Minél idősebb a beteg, annál kevesebb, rugalmasságot biztosító fehérje alapú vegyület van a csontjaiban. Megnő az ásványi anyagok mennyisége a fehérjék rovására, sőt bizonyos hormonok hatására a fehérjék lebomlanak és csontritkulás alakul ki. Az ilyen csont szilánkosan törik, mint az üveg, s a szilánkok messzire kerülnek a törés helyétől. A csonthártya sem tudja a szilánkokat összetartani. Így sokkal bonyolultabb a műtét, és maga a felépülés is. Eséskor a vállat, a felkart, a könyököt és a csuklót éri leggyakrabban sérülés. A ruházat elég jól védi a mellkas csontjait, de az esés az időseknél bordarepedést, sőt -törést, esetleg gerincsérülést okozhat. Súlyos következményekkel járhat a medence sérülése. A statisztikák a combnyaktörést emelik ki leginkább, aminek következtében rendkívül nehézzé válik a járás, az ülés, az alapvető szükségletek kielégítése. Ráadásul a combcsont még a fém beültetése esetén is nagyon nehezen gyógyul, és sok kellemetlen szövődménnyel jár. Emiatt sokszor combcsont- és csípőízületprotézisre is szükség lehet.

AMI A LEGFONTOSABB…

  • A sérült végtagot rögzíteni, sínbe kell tenni.
  • A sérült testét melegen kell tartani, amíg nem jön az orvos.
  • A sérültnek nyugalomra van szüksége. A felesleges stressz újabb hormonokat szabadít fel, amelyek megváltoztatják a beteg vérnyomását, a sérült erek erősebben véreznek.
  • Próbáljuk enyhíteni a fájdalmat! Néha elég a jó szó, a bátorítás, néha fájdalomcsillapító gyógyszerre is szükség van.
  • Nagyon fontos a folyadékpótlás. A koponya és a hasüregi szervek sérülésére utalhat a hányinger. Az esetleges műtét szempontjából kifejezetten rossz, ha a beteg gyomra tele van.
  • Hívjuk az orvost, esetleg óvatosan, valamilyen más szállítóeszközzel juttassuk a sérültet kórházba.

NE MOZGASSUK FELESLEGESEN

Fontos tudni, hogy a sérült végtagot nem szabad feleslegesen mozgatni, mert a csontszilánkok további károkat okozhatnak az ép lágy szövetekben (erek, idegszálak másodlagos sérülései). A felesleges mozdulatok rendkívül fájdalmasak, a beteg akár el is ájulhat.
Miután a beteget ellátták, a gyorsabb felépülés érdekében érdemes szerves kalciumot, szilíciumot és egyéb ásványokat tartalmazó táplálékkiegészítőt szednie. Ezzel elősegíthetjük, hogy az ásványi anyagok minél gyorsabban beépüljenek a törött csontba.

ELŐZZÜK MEG A TÖRÉST!

A cipő talpa legyen megfelelő mintázatú, rovátkolt, használjunk sétapálcát vagy egyéb segédeszközt, aminek nem csúszós a vége. Ha nem muszáj, ne menjünk ki, amikor jeges, havas, csúszós az út. Óvatosan szálljunk ki a tömegközlekedési eszközből vagy a gépkocsiból. Csak akkor induljunk el az út másik oldalára, ha a lámpa zöldet mutat. Sofőrként pedig legyünk tekintettel a lassabban közlekedő gyalogosokra, mert megnő a féktávolság!

Dr. Balázs Tibor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

Oxfordi diplomával a pékségben

Érsek Árpád és Bárdos Gyula a stúdióbeszélgetés előtt még kedélyesen üdvözölték egymást, a vita során viszont már kevésbé találták a közös nevezőt.

Érsek–Bárdos-vita: kevés a közös pont

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

Diamond Princess

Koronavírus – Két szlovén állampolgár is megfertőződött a Diamond Princess üdülőhajón

Dán fiatalok randalíroznak Prágában

Több mint 120 ezer szlovák állampolgár él Csehországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.