A pandémia alatt is folytatódik a mellrákszűrés

mellrák

Elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi súlyos epidemiológiai helyzetben megfeledkezzünk más betegségekről, például a mellrákszűrésről, amelynek alapja a mammográfiás vizsgálat. Óriási előnye, hogy még akkor fel tudja fedezni a betegséget, amikor sikeresen lehet kezelni. Jó egy évvel ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy országos mellrákszűrő program indult. Most azt próbáljuk felvázolni, mennyire volt sikeres a kezdeményezés.

Szlovákiában 727 858 50–69 éves nőnek joga van kétévente ingyenes mellrákszűrésen részt venni, a veszélyeztetett csoportba tartozók évente élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az országos szűrőprogram 2019 szeptemberében indult, és a koronavírusjárvány első hulláma miatt 3 hónapra leállt. Jó hír, hogy most folytatódik tovább. Az egészségbiztosítók meghívót küldenek azoknak a hölgyeknek, akik több mint 2 évig nem voltak mammográfiai vizsgálaton. Összesen 58 000 meghívót küldtek ki, de eddig csak az érintettek 13 százaléka vett rajta részt.

Ez év januárja és júniusa között 34 842 szűrővizsgálatot végeztek az arra jogosult specializált munkahelyek. Sokan a nőgyógyász vagy a kezelőorvos írásos ajánlására mentek el a szűrővizsgálatra, s vagy azonnal, vagy legkésőbb három napon belül megtudták az eredményt. 226 esetben rosszindulatú daganatot fedeztek fel, 65 százalékuk kezdeti stádiumban volt, így gyakran sem műtétre, sem kemoterápiára nem volt szükség. Ha a nők több mint 70 százaléka részt venne a szűrővizsgálaton, 3035 százalékkal csökkenne a halálozási arány, ami azt jelenti, hogy évente 300 nőnek nem kellene meghalnia.

Az egészséges emlő hónapja

Európa 47 országában tartanak ebben a hónapban különféle felvilágosító programokat. Kezdeményezője az a nemzetközi nőszövetség, amelynek tagjai kigyógyultak a mellrákból. Rendszeresen felhívja a nők figyelmét e daganatos betegség megelőzésének és a betegség korai felismerésének fontosságára. Az idei kampány jelszava – Egészséges élet az egészséges emlőkért – arra emlékeztet, hogy az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, az optimális testsúly megőrzése, az egészséges táplálkozás és a szűrővizsgálat védi egészségünket. „A mellrák ugyanolyan betegség, mint a többi, jól kezelhető és meggyógyítható, ha időben felfedezik, amikor még kicsi és nem képez áttéteket. A mammográfiai szűrővizsgálat ezt már kimutathatja. Az 50–69 év közötti nőknek kétévente ingyenes. Hölgyek, figyeljenek oda az egészségükre! – figyelmeztetett Dr. Alena Kállayová, a Szlovák Radiológiai Társaság melldiagnosztikai szekciójának tagja. A felhívást az Amazonky betegszervezet, a Nie rakovine, a Liga proti rakovine és a Nemzeti Onkológiai Intézet is támogatta.

Érdekes

Forduljon orvoshoz, ha ezeket tapasztalja

Az emlő alakja torzul, bőrén ismeretlen eredetű, nem gyógyuló seb jelentkezik. Az emlő vagy a bimbó bőre behúzódik. A mellbimbó megduzzad, kipirosodik, viszket. Az emlő véresen váladékozik, addig ismeretlen csomót tapint.

Rózsaszínű október

E hónap végéig tart a Rózsaszínű október elnevezésű kampány, amelyet Szlovákiában a Nie rakovine szövetség kezdeményezett, s elindította a Obleč sa srdcom nevű akciót, aminek az a lényege, hogy egy ismert hazai harisnyagyártó termékeinek eladásából befolyt összeget a daganatos betegek megsegítésére fordítja.

„Ha az egészséges nők ilyen harisnyát vásárolnak, ezzel a mellrákban szenvedő nőket támogatják” – mondta Jana Pifflová Španková, a Nie rakovine szövetség elnöke.

A számok tükrében

• Az egészségbiztosítók 2019 szeptembere óta 58 000 nőnek küldtek meghívót szűrővizsgálatra
• 2020. 6. 30-ig 34 842 nő vett részt mammográfiai vizsgálaton
• ebből 3 712 nő (10,65%) az egészségbiztosítók meghívására
• a nőgyógyász vagy a kezelőorvos ajánlására 31 130 nőt (89,35%) vizsgáltak ki
• a 34 842 kivizsgáláson 226 rosszindulatú daganatot fedeztek fel
• márciustól májusig a Covid-19-járvány miatt szünetelt a szűrőprogram, de 2020. 6. 1-től ismét mammográfiás vizsgálatra hívják a nőket
• nálunk rendszeres mellkivizsgáláson csak a nők 30 százaléka (évente 109 180 nő) vesz részt
• ha a nők 70-75 százaléka rendszeresen járna szűrővizsgálatra, 30-35 százalékkal kevesebben halnának meg mellrákban.

Érdekes

Mire figyeljünk?

Az emlők önvizsgálata nem szűrővizsgálat, nem helyettesíti a szakorvosi, esetleg mammográfiás vizsgálatot! Tény azonban, hogy az önvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott stádiumú rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében. A menstruáció utáni napokban érdemes elvégezni egy jól megvilágított helyiségben, a tükör előtt. Az emlők alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát és az emlő bőrét szükséges áttekinteni leengedett és felemelt karral is. Ajánlatos három ujjal végigtapogatni a melleket, körkörös mozdulatokkal, a hónalj árkában is.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?