Kultúra

Dokumentumfilm a molesztáló Michael Jacksonról

Szombaton debütált a Sundance Filmfesztiválon a Leaving Neverland című dokumentumfilm, amely új részleteket tár fel Michael Jacksonnak a fiúgyerekekhez fűződő meghitt viszonyáról. Kitört a botrány, a popsztár családja karaktergyilkosságról és nyilvános lincselésről beszél.
Juhász Katalin

2019. január 30. 15:28

Michael Jackson a filmben szereplő, akkor 10 éves Jimmy Safechuck társaságában 1988-ban (Képarchívum)

„A sztársága csúcsán Michael Jackson hosszú távú kapcsolatba került két fiúval és a családjaikkal. A fiúk a kapcsolat kezdetekor 7 és 10 évesek voltak. Most a harmincas éveikben járnak, és elmesélik a történetüket arról, hogy Jackson hogyan zaklatta őket szexuálisan” – áll a mintegy négyórás film szinopszisában. 

A 2009-ben elhunyt énekest korábban többször vádolták gyerekmolesztálással, de 2003-ban a bíróság felmentette. Az is köztudott, hogy több mint 20 millió dollárt fizetett ki különböző peren kívüli megállapodások keretében olyanoknak, akik szintén ezzel vádolták. 

A filmben szereplő egyik fiatalember korábban úgy nyilatkozott, hogy sokszor aludt ugyan Jackson házában, de az énekes egyszer sem zaklatta őt. A filmben már azt állítja, olyan traumatikus emlékei voltak, hogy inkább eltemette őket magában. A film másik szereplője is megvádolta már az énekest, az ő keresetét is elutasították. 

A Leaving Neverlandet az a Dan Reed készítette, aki a 2014-es, nagy port kavart The Paedophile Huntert is jegyzi. Egyelőre nem tudni, hol látható legközelebb, illetve melyik tévécsatorna vásárolja meg, az azonban bizonyos, hogy a Salt Lake Cityben zajló Sundance fesztiválon eddig ez a film szította a legtöbb indulatot. Az énekes rajongói a mozi bejáratánál tüntettek a film ellen, amelyről egy kritikus később azt írta, négyszázszor kell lezuhanyoznia ahhoz, hogy újra tisztának érezze magát. Többen állították, hogy sokkal durvább részletek derültek ki belőle Jackson vélt pedofíliájáról, mint azt bárki gondolta volna. 

A popsztár családja ellentámadásba lendült: nyilatkozatot adtak ki, amelyben az áll, hogy a film alkotói egy magát megvédeni már nem képes ember ellen követtek el karaktergyilkosságot, illetve nyilvános lincselést. Nem is törekedtek az igazság kiderítésére, csak a két állítólagos áldozat és rokonaik szólalnak meg a filmben, Jackson mellett senki sem tanúskodik. Szerintük a két férfi „a megtévesztés mestere”. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kuciak-gyilkosság: csak a gyilkos fegyver csöve van meg

Hyballa: „Edzőként a fejlődést kell néznem”

Frissítve

November végéig véget érhet a Kuciak-gyilkosság nyomozása

2,52 ezreléknyi alkohollal a vérében ült volán mögé egy nő Bártfán

Elsőfokú hőségriadó a Nagyszombati és a Nyitrai kerületben

„Szemmel tartva“: Díjat indított útjára az Irodalmi Szemle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?