Néhány dolog, amit a neandervölgyiektől örököltünk

2

Vannak neandervölgyiek nyomai a DNS-edben? Lehet, hogy olyan egészségügyi problémákat okoznak, amelyekről nem is tudtál.

A Zdravie magazin szerint mindannyiunknak van egy közös őse Afrikában. Negyedmillió évvel ezelőtt azonban őseink északabbra költöztek a mai Európa és Ázsia területére, ahol a közeli rokonunk, a neandervölgyi lakott. A fajok közötti keveredés és DNS-csere eredményeként a kutatások szerint a modern eurázsiaiak körülbelül 2%-a rendelkezik neandervölgyi DNS-sel - írja a LiveScience.

Azokat a betegségeket, amelyek előfordulásának kockázatát növelheti pusztán a szervezetben lévő neandervölgyi „vér” aránya, Emily Cooke állította össze.

1. Allergia kockázata

A tudósok megállapították, hogy azok az emberek, akik az úgynevezett TLR-gének neandervölgyi változataival rendelkeznek - amelyek a veleszületett immunitásban, a kórokozókkal szembeni első védelmi vonalban játszanak szerepet -, nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek allergiás betegségekben. Ennek oka az lehet, hogy ezek a receptorok hiperéberek, és nagyobb valószínűséggel reagálnak a környezeti allergénekre - írják a szerzők a LiveScience című szaklapban. A gének ezen változatainak jelenlétét egyes embereknél csak 2016-ban fedezték fel a tudósok.

2. Fájdalomérzékenység

Neandervölgyi DNS-sel rendelkezve érzékenyebb lehetsz az akut fájdalomra, különösen az éles tárgy okozta fájdalomra. Ennek oka lehet az SCN9A gén hordozása. 

3. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata

Sok más tényező mellett az SLC16A11 gén mutációjának öröklése állhat a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatának hátterében. Ez a gén a zsírsav-anyagcserében vesz részt, ami valószínűleg szerepet játszik a magas vércukorszintekkel jellemezhető 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában - írja a LiveScience.

4. Napfényérzékenység és hajhullás

A neandervölgyi gének egyes változatai a mai embernél is összefüggésbe hozhatók a kopaszodás és a leégés magasabb kockázatával a Nature Communications című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint - számol be a LiveScience. A 2017-es tanulmány megállapította, hogy az európaiak mintegy 66%-a hordoz egy olyan neandervölgyi gént, amely a gyermekkori leégés és a gyenge barnulási képesség fokozott kockázatával jár. 

5. COVID-19

Egy 2020-ban a Nature-ben megjelent tanulmány szerint a 3. kromoszómán található, az európaiak mintegy 16%-a és a dél-ázsiaiak 50%-a hordozza, és a SARS-CoV-2 vírusra adott rosszabb szervi válasszal jár együtt. Egy évvel később azonban ezek a kutatók felfedezték, hogy a 12-es kromoszómán található DNS viszont mintegy 22%-kal csökkenti a súlyos lefolyású COVID-19 fertőzés kockázatát - írja a LiveScience.

6. Nikotinfüggőség

Próbált már leszokni a dohányzásról, de eredménytelenül? Lehet, hogy Ön hordozza a neandervölgyi SLC6A11 gént, amely egy olyan fehérjét kódol, amely az agyban zajló jelátvitelben vesz részt, és növelheti a nikotinfüggőség valószínűségét - állapították meg kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban. Mivel őseink valószínűleg nem dohányoztak, könnyen lehet, hogy ez a gén eredetileg más célt szolgált.

7. Termékenység

A Molecular Biology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint minden harmadik európai nőnek van egy olyan génváltozata, amely a progeszteron, a nemi hormon receptorát kódolja. Ez kulcsfontosságú a megtermékenyített petesejt sikeres beágyazódásához a méhben és az embrió korai fejlődéséhez. Ennek eredményeképpen kisebb lehet a terhesség alatti problémák és a vetélés kockázata.

8. A depresszió kockázata

Ha megszoktuk, hogy depresszióban szenvedünk, ismét csak az ősi eurázsiai őseink DNS-ének lehet köze a nagyobb gyakorisághoz. Egy DNS-változat, amelyet a tudósok 2016-ban fedeztek fel az európai származású embereknél, összefüggésbe hozható a hangulatzavarokkal és a depresszióval. 

9. Viking betegség kockázata

Valószínűleg még sosem hallott a Dupuytren-kontraktúra nevű betegségről. Ez akkor fordul elő, amikor a tenyér bőr alatti szövete úgy megvastagszik, hogy egy vagy több ujjat behajlít. A neandervölgyiektől örökölt gének változatai szintén növelik ennek az állapotnak, más néven viking betegségnek a kockázatát. 

10. Autoimmun kockázat

Olyan betegségek, amelyekben az immunrendszer saját sejtjeit támadja meg, és kellemetlen tüneteket okoz. A betegség kialakulása mögött neandervölgyi gének rejtőzhetnek, amelyek felfedezését egy 2014-es tanulmányban írták le a tudósok. Az európaiak mintegy 10%-a hordozza a neandervölgyi változatot a lupusz, és akár 26%-a a Crohn-betegség esetében.

(magazín-pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?