Régió

Bátorkeszin sem örülnek a komáromi Speciális Alapiskola átszervezésének

Komárom/Bátorkeszi | Nem látja indokoltnak a komáromi Speciális Alapiskola önállóságának megszüntetését Bátorkeszi polgármestere. Az iskola kihelyezett tagozatot működtet a faluban, átszervezése után az érintett gyerekeket a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában helyeznék el valamilyen formában.
Vataščin Péter

2021. február 22. 17:41

Komárom
A komáromi magyar Speciális Alapiskola épülete a Kassai utcán - Vataščin Péter felvétele

Lapunk február 20-i számában adtunk hírt arról, hogy a Nyitrai Járási Hivatal a költségek és az emberi erőforrások hatékonyabb felhasználására hivatkozva augusztus 31-től megszüntetné a mintegy 100 diákkal működő komáromi Speciális Alapiskola jogalanyiságát, és szervezeti egységként a most még csak szlovák tannyelvű Összevont Alapiskola részeként működtetné tovább. A szlovák tannyelvű speciális alapiskolát 36 diák látogatja, az átszervezés következtében egyik szervezeti egységét – a kórházban ápolt gyerekekkel foglalkozó alapiskolát és óvodát – megszüntetné. Magyar részről pedig a Bátorkeszin működő kihelyezett tagozatot „lecsatolnáˮ az anyaintézményről. Nagy Beáta igazgató – aki egyébként Bátorkeszi alpolgármestere is – lapunk korábbi cikkében több szempontból is kifogásolta a járási hivatal szándékát, többek között nem világos számára a lépés gazdasági háttere.

Indokolatlan lépés

Bátorkeszi polgármestere, Labancz Roland (MKP) érdeklődésünkre elmondta, végleges döntés még nem született az ügyben, az önkormányzaton belül pedig még semmilyen szinten nem tárgyaltak a kérdésről: „Le szeretném szögezni, hogy nagyon nem örülünk ennek a történetnek. Nemcsak a speciális iskola miatt, hanem mert ezt egy olyan lépésnek tartjuk, ami nem szolgálja a gyerekek érdekeit.ˮ

A komáromi Speciális Alapiskola Bátorkeszin működő kihelyezett részlegén pillanatnyilag nyolc diák részesül a sajátos nevelési igényeinek megfelelő oktatásban. A polgármester szerint két alternatíva áll fenn az elhelyezésükre. Az első szerint a gyerekeket integrálnák a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola osztályaiba. Ezt szakmai szempontból mélyen problematikusnak látja, mivel más pedagógiai módszertan szerint kell oktatni a speciális iskola diákjait. A másik lehetőség pedig az volna, hogy külön osztályt hoznának létre az érintett gyerekek számára, ugyancsak a helyi alapiskola keretein belül. Labancz Roland szerint minden követ megmozgatnak az átszervezési folyamat megakadályozásáért, de ha nem lesz más út, akkor inkább a második változatot fogják pártolni.

A településvezető sem anyagi, sem pedagógiai szempontból nem látja indokoltnak a járási hivatal tervét, emellett pedig úgy tartja, a magyar iskola jól működik a mostani formájában. „Ki is mondom, még akkor is, ha esetleg nem teljes mértékben indokolt, hogy érzek ebben nemzetiségi veszélyt is, amennyiben a nagyobb magyar iskolát összevonják a kisebb szlovákkalˮ – mondta Labancz Roland, majd hozzáfűzte, szlovák vezetés alatt véleménye szerint nem biztos, hogy ugyanolyan szempontok szerint veszik majd figyelembe az esetleges nemzetiségi kérdéseket, mint a jelenlegi felállásban.

Még csak szándék

Az ügyben megkerestük Nina Polákovát, az Összevont Iskola igazgatóját. Neki is több kérdést szerettünk volna feltenni, ám az ügyről egyelőre nem kívánta bővebben kifejteni a véleményét. Mindössze annyit hangsúlyozott, jelen pillanatban csak a fenntartó járási hivatal szándékáról beszélhetünk. Később SMS-ben még jelezte, részükről az iskolatanács ülése után várható hivatalos állásfoglalás, amelyet legkésőbb szerdán fognak nyilvánosságra hozni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Veronika Remišová

Remišová azt várja, hogy Matovič elhatárolódik Gyimesi lépéseitől

Béke mozi épülete

Érsekújváriak környezetszépítő pályázataira szavazhatnak

Komárom

Megtartani az egyetemi jogosítványokat

autóbusz illusztráció

Kevesebb vonatot és autóbuszt indítanak

Komárom

Komáromi főnővér: közvetlenül érintkezünk a halállal, de egyre gyakrabban mi győzünk

Ferenc pápa

Történelmi jelentőségű látogatásra Irakba érkezett Ferenc pápa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.