Az Összefogás sajtóközleménye

Az Összefogás sajtóközleménye.
Pártsajtó

2020. december 18. 18:09

osszefogas

A tegnapi Most-Híd által nyilvánosságra hozott felmérés arra késztetett bennünket, hogy választ adjunk az egyre kirívóbb problémára: míg az emberek közt járva, a szociális hálókon, a kommentekben, a többi párt szociális halójával összevetve jól látható növekedő támogatottságunk - ami a megújulást szorgalmazó népakarat lenyomata - addig sokan használhatatlan felmérésekre hivatkozva próbálják ezt elvitatni.

Mivel tárgyalópartnereink az erőviszonyokat a magyarok számára hagyományosan téves felmérések alapján ítélik meg, (a 80-100 fős mintákon végzett elmérések nem reprezentatívak), s mivel külön az Összefogást egyáltalán nem (vagy esetleg Spolupatričnosť néven) vetik fel e kérdezőbiztosok, az alábbiakban nyilvánosságra hozzuk az egyébként belső használatra készült nem hivatalos, de az eddigi forrásoknál sokkal pontosabb, DECEMBER ELSŐ HETÉBEN végzett telefonos felmérésünk adatait.

A területileg, korosztály és nem alapján hozzávetőlegesen reprezentatív országos minta összes érvényes 1076 válaszadója a magyar nyelvet napi szinten használónak vallotta magát, a kérdéseket mindenki magyar nyelven kapta és válaszolta meg, a pártválasztásnál felsorolásból lehetett választaniuk.

A megkérdezettek 66%-a deklarálta, hogy részt venne a parlamenti választásokon.

A magyarok 8,6%-os statisztikai részarányát figyelembe véve az egyes pártok és pártcsoportok az alábbi választási eredményeket érnék el, ha a választási részvétel azonos lenne a szlovák anyanyelvű lakosság körében is:

Ha a pártok teljes összefogásban indulnának:
Összefogás-MKP-Híd 5,5%
más (szlovák) pártra 1,8%
ha összeállnak “azokkal”, mégsem megyek el választani 1,1%

Összefogás-MKP 5,1%
más (szlovák) pártra 2,6%
ha összeállnak “azokkal”, mégsem megyek el választani 0,2%
nincs teljes összefogás, ezért mégsem megyek választani 0,5%

MKP-Híd 2,8%
más (szlovák) pártra 2,3%
ha összeállnak “azokkal”, mégsem megyek el választani 1,6%
nincs teljes összefogás, ezért mégsem megyek választani 1,9%

Ha a pártok önállóan indulnának:
Összefogás 1,3%
MKP 2,4%
Híd 0,6%
szlovák pártra 2,6%
Nincs teljes összefogás, ezért mégsem megyek választani 1,5%

Mivel a felmérésben nem jelennek meg a szlovákul beszélő Most-Híd szavazók, a fenti számok némileg magasabbak. A felmérésből kiderül, hogy a választási preferenciák alapján az új párt döntéshozatali aránya (a magyarok között) 3:2:1 (MKP-Összefogás-Híd)

A felmérés elsődleges célja egy esetleges előválasztás támogatottságának a felmérése volt. Ezzel kapcsolatban az alábbi adatokat tesszük közzé:

A parlamenti választáson részt venni kívánók 76%-a szeretne részt venni egy szlovákiai magyar előválasztásban, ahol eldöntheti, melyik párt milyen súllyal vegyen részt a leendő egységes magyar párt döntéshozatalában,

Az előválasztáson részt venni kívánók közül 63% érzi úgy, hogy ha egyetlen pártra szavazhat, akkor jogos beleszólást kapnia a párt elnökének kiválasztásába is.

Mivel az Összefogás mozgalom támogatottsága a hagyományosan használhatatlan országos felmérésekben is növekvő tendenciát mutat és a mindennapi életben és a szociális hálón is érezzük magunk mögött az erős támogatást, biztosak vagyunk benne, hogy helyes irányban haladunk. Ugyanakkor az is egyértelmű a felmérésekből, hogy egyik párt sem képes ma egyedül megugorni az 5%-os parlamenti küszöböt.

Az is nyilvánvaló, hogy kétpárti megegyezés sem tud bejutni a parlamentbe, sőt az is világos, hogy a hármas összefogás 5,5%-os eredménye is a hibahatárokon belül fekszik, ezért tudatosítjuk, hogy kemény munka vár ránk az elkövetkező években, hogy megszerezzük a csalódott választók bizalmát. A felmérés tanulsága, hogy élénk az érdeklődés az előválasztás iránt, aminek elsősorban a választók bizalmának visszaszerzésében, emellett mobilizációs hatása lehet és egybe lehetne kötni az új párt alapítására szolgáló aláírásgyűjtéssel is.

E célból kidolgozzuk a szlovákiai magyar előválasztás lehetséges mechanizmusát, hogy pártpaktumok helyett a választóra bízhassuk a döntést az új párt összetételéről és akár annak elnökéről.

Az előválasztásról nyílt tárgyalásokat kezdeményezünk mindenkivel, aki hajlandó alternatívaként tekinteni az előválasztásra, nem csak a pártok közt, és az egyes pártokon belül fogjuk keresni a támogatókat, de megnyitjuk a kapukat a társadalmi szervezetek irányába, akik színesebbé, árnyaltabbá és hitelesebbé tehetik a jövő felvidéki politikáját.

Hogy megelőzzük a kérdéseket, hogy egy drága, de magyarokat mérni bizonyítottan képtelen ügynökség neve hiányzik e sorok alól, hozzátesszük, hogy inkább nem fizettünk ki 14.000 eurót feleslegesen, mert annyi pénzt jobb célokra is ki lehet használni. A tavalyi ASA-felmérésünket vagy kritizálta, vagy említés nélkül hagyta a média nagy része, pedig a felmérések közül a legközelebb volt nem csak a választási eredménykehez, de a karikázások előrejelzésében is. Ahogyan a fentebb részletezett felmérést, azt is szigorúan magyarul beszélő és magyarul válaszoló emberekkel végeztük.

2020. 12. 18.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István Peter Kovařík
Frissítve

A magyar Hamran István is még játékban van az országos rendőrfőkapitányi posztért

országos tesztelés BA

Az előzetes eredmények szerint Pozsony megyében 0,8 százalék alatti a pozitivitási arány

Roman Mikulec

Mikulec e hét végéig eldönti, hogy kinevezi-e Kovaříkot a rendőrség élére

koronavírus-vakcina

A 85 évnél idősebbek telefonon is igényelhetik a védőoltást

Giuseppe Conte
Frissítve

Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását

koronavírus

Hat tünet, amely bizonyítja, átestünk a koronavírus-fertőzésen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.