Az MKP sajtónyilatkozata

Az MKP sajtóközleményét alább, változtatás nélkül közöljük:
Pártsajtó

2021. augusztus 27. 13:11

MKP k
- Somogyi Tibor felvétele

A Magyar Közösség Pártja sajnálttal veszi tudomásul, hogy azon minisztériumi, államtitkári posztokat betöltő személyek, akik a Szlovákiában élő nemzeti közösségek és számbeli kisebbségek érdekképviseletét látják el, önkényes, politikai indíttatású döntéssel elmozdíthatók tisztségükből.

Gondolunk itt a nemrégiben, kellő indoklás nélkül, egyik napról a másikra elbocsátott magyar nemzetiségű államtitkárra a iskolaügyi tárcánál, Filip Mónikára (SaS-nomináns), aki a magyar közösség ügyeinek kiemelt fontosságot tulajdonított. Hasonlóképpen vonatkozik ez a napokban leváltott Zuzana Kumanovára (Za ľudí- nomináns), roma ügyi aktivistára, aki a roma közösség érdekeit képviselte a kulturális miniszterhelyettesi poszton.

Ez a két tárca a nemzeti közösségek és számbeli kisebbségek számára, azok megmaradása szempontjából, kulcsfontosságú, hiszen az iskolákról és a kultúráról van szó, melynek megtartó ereje vitathatatlan az említett közösségek számára, a fejlődés ezen területeken jelenti a jövőt. Jelképes, de fontos döntésként értékeltük, hogy mindkét szaktárca legmagasabb vezetésében helyet kaptak és a nemzetiségi szakterületért felelősséget éppen a nemzetiséghez tartozó politikusok vállaltak. Jelenlétük szimbolikus üzenete Szlovákia hazai és külföldi megítélése szempontjából is fontos, kiemelten akkor, amikor a törvényhozásban Szlovákia megalakulásától számítva először nincs nemzetiségeket képviselő politikai erő.

Elfogadhatatlan, hogy belpolitikai harcok áldozattá váljanak a kisebbségek érdekérvényesítése szempontjából kulcsfontosságú emberek, akik lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek közösségük érdekvédelme, sorsának javítása érdekében.

Jogos igénynek tekintjük, hogy az oktatásügyi és a kulturális minisztériumban legalább államtitkári szinten képviselve legyenek a szlovákiai nemzeti közösségek, illetve számbeli kisebbségek.

az MKP sajtóosztálya

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí Igor Matovič

Matovič: Lengvarský rosszabb miniszter Krajčínál, nem én választottam őt

Szovetség

Platformelnöki vita az Új Szó-stúdióban

GALÉRIA: Perceken belül kezdődhet Orbán Viktor beszéde a Békemeneten
Frissítve

GALÉRIA: Dobrev Klára beszél az ellenzék nagygyűlésén

Eduard Heger

Heger: Elképzelhetetlen, hogy ne valósuljanak meg a reformjaink

rendőrség

Halálos baleset: Vonat elé hajtott a 67 éves sofőr

matovic

Matovič komolyan feldühödött, és üzent Ficónak: Ez élethalálharc lesz!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.