Az MKP sajtónyilatkozata

Az MKP sajtóközleményét alább, változtatás nélkül közöljük:
Pártsajtó

2021. augusztus 27. 13:11

MKP k
- Somogyi Tibor felvétele

A Magyar Közösség Pártja sajnálttal veszi tudomásul, hogy azon minisztériumi, államtitkári posztokat betöltő személyek, akik a Szlovákiában élő nemzeti közösségek és számbeli kisebbségek érdekképviseletét látják el, önkényes, politikai indíttatású döntéssel elmozdíthatók tisztségükből.

Gondolunk itt a nemrégiben, kellő indoklás nélkül, egyik napról a másikra elbocsátott magyar nemzetiségű államtitkárra a iskolaügyi tárcánál, Filip Mónikára (SaS-nomináns), aki a magyar közösség ügyeinek kiemelt fontosságot tulajdonított. Hasonlóképpen vonatkozik ez a napokban leváltott Zuzana Kumanovára (Za ľudí- nomináns), roma ügyi aktivistára, aki a roma közösség érdekeit képviselte a kulturális miniszterhelyettesi poszton.

Ez a két tárca a nemzeti közösségek és számbeli kisebbségek számára, azok megmaradása szempontjából, kulcsfontosságú, hiszen az iskolákról és a kultúráról van szó, melynek megtartó ereje vitathatatlan az említett közösségek számára, a fejlődés ezen területeken jelenti a jövőt. Jelképes, de fontos döntésként értékeltük, hogy mindkét szaktárca legmagasabb vezetésében helyet kaptak és a nemzetiségi szakterületért felelősséget éppen a nemzetiséghez tartozó politikusok vállaltak. Jelenlétük szimbolikus üzenete Szlovákia hazai és külföldi megítélése szempontjából is fontos, kiemelten akkor, amikor a törvényhozásban Szlovákia megalakulásától számítva először nincs nemzetiségeket képviselő politikai erő.

Elfogadhatatlan, hogy belpolitikai harcok áldozattá váljanak a kisebbségek érdekérvényesítése szempontjából kulcsfontosságú emberek, akik lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek közösségük érdekvédelme, sorsának javítása érdekében.

Jogos igénynek tekintjük, hogy az oktatásügyi és a kulturális minisztériumban legalább államtitkári szinten képviselve legyenek a szlovákiai nemzeti közösségek, illetve számbeli kisebbségek.

az MKP sajtóosztálya

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.