Az ablak valóban luxuscikk?

ablak

A kérdés elsőre furcsának tűnhet, hisz teljesen egyértelmű, hogy ma már minden épületen, otthonon található ablak. Azonban nem volt ez mindig így, mivel évszázadokkal ezelőtt csak az ajtó volt alapelvárás, amin keresztül ki és be lehetett jutni egy ingatlanba. Az ablak csak később terjedt el, eleinte ez is egyfajta kiváltság volt.

 

Hosszú idő után jutottunk el a modern ablakig

Ma, ha új nyílászárót akarunk beszerelni, csak megnézzük az RS Ablak műanyag ablak kínálatát és máris elindíthatjuk a folyamatot, aminek a végén egy vadiúj kerülhet otthonunkba. Régen azonban még inkább luxusnak számított. Eleinte nem volt ez más, csak egyfajta tüzelőnyílás, hosszú utat tettek meg a nyílászárók, mire eljutottunk a napjainkban használt elektromosan vezérelt változatokig.

A tüzelőnyílás volt az őse az ablakoknak, amelyen keresztül a füst távozni tudott fűtéskor és főzéskor. Ez a nyílás a teret is világosabbá tette, hisz itt szűrődött be a napfény a helyiségbe. Azonban a meleg is kiszökött rajta, így idővel eljutottunk a redőnyökhöz hasonló, nyílást takaró anyagokhoz, ami lehetett állatbőr és papír is. A por, az eső, a bogarak és a hideg kint rekedt, viszont nagy sötétséget eredményezett odabent. 

Az igazi megoldást az üveg megjelenése és elterjedése hozta el. Az első, ténylegesen víztiszta üvegek a római fürdőkben jelentek meg, az üveggyártás elsődleges központja pedig Velence lett. A gyártása úgy történt, hogy egy üveggömböt vagy hengert fújtak, amit aztán szétvágtak és még forrón kinyújtották egy sík felületen. Ez a technika idővel természetesen továbbfejlődött, a kis üvegtáblákat keretbe illesztették, amivel eljutottunk az első, ablaknak nevezhető tárgyhoz. Ezen már ki lehetett tekinteni a szabadba és a fényt is beengedte az épületbe.

Az ablakok fejlődése megállíthatatlan

A formájuk és alakjuk is folyamatosan változott, valamint illeszkedett az adott építészeti stílushoz. A román stílust a zömök, kis méretű félköríves ablakok jelentették. A gótika képviselői gazdagon díszítettek voltak, amelyek kifinomult vázzal rendelkeztek. A barokk stílus a keret extra díszítését jelentette. A klasszicista pedig elsősorban a funkcionalitásra fókuszált.

A polgári családok az 1500-as évektől kezdve alkalmazták az üveget otthonaikban.

A műanyag ablak története

Az első műanyag ablak Németországban gördült le a gyártósorról, még 1954-ben. Több mint 66 éve velünk vannak, és azóta a műanyag nyílászárók bizonyították, hogy kellően tartósak, megfelelő szigetelést nyújtanak és nem, hogy felveszik a versenyt a fából készült társaikkal, de több tekintetben meg is előzik azokat. Az indulás nem volt zökkenőmentes, de Németországban az ablakok legalább 50%-a műanyagból készült. A brit adatok a legkiemelkedőbbek, mivel ott a lakosság 90%-a használja ezt a változatot, melyek ma már a leghatékonyabb megoldást nyújtják mindenki számára.

(PR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?