Autó-motor

Megmenthetjük az áradásban megrongált autót?

Pozsony. Az idei árvíz után is nagy valószínűséggel próbálnak majd olyan autókat eladni, amelyeket megrongált az áradás. A legnagyobb kockázatot ebben az időszakban a külföldről behozott autók jelentik – figyelmeztetett a gépjármű-tulajdonosokat tömörítő szervezet,
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 10. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Minden nagyobb árvíz után akadnak olyanok, akik megpróbálják eladni a víz által megrongált autójukat. Nemegyszer előfordul, hogy külföldről hozzák be ezeket a tönkretett autókat. A figyelmetlen vásárló könnyen pórul járhat, ugyanis az autón első ránézésre nem látni, hogy néhány hete még el volt öntve. A víz rendszerint az elektronikát és motort károsítja.

„A vízben áztatott elektronikai berendezések, kábelek aránylag gyorsan elkezdenek rozsdásodni, az autó használata során később váratlan hibák merülhetnek fel” – magyarázta Július Petrus, a SOVA elnöke.

Karolína Topolová, az AAA Auto bazár elnöke valószínűnek tartja, hogy az árvíz által megrongált autókat Ausztriából és Németországból fogják behozni az országba, mivel egyébként is ebből a két államból érkezik a legtöbb használt autó. „Becslések szerint az árvíz sújtotta övezetekből több ezer ilyen autó kerülhet a szlovák piacra. Először nálunk próbálnak majd túladni rajtuk, s ha nem járnak sikerrel, tovább viszik a kocsikat keletre, akár Oroszországba is” – véli Topolová.

A SOVA szerint a legnagyobb kockázatot az interneten vagy hirdetésen keresztül vásárolt autók jelentik. A klasszikus bazárokban való vásárlásnál is nagyobb elővigyázatosságra van szükség ebben az időszakban.

Petrus szerint az sem kizárt, hogy néhány eladó az elöntött autókat vadonatújként fogja árulni. „A vásárlás előtt ezért nem árt kideríteni, milyen feltételek vonatkoznak a bazárban a reklamációra, visszafizetik-e a pénzt, ha rejtett hibák merülnek fel vagy sem” – mondta a szakértő.

Ha leapadt a víz

Előfordulhat, hogy az árvíz saját autónkat rongálja meg, s ha a víz már leapad, fontos néhány dolgot betartani, hogy legalább teoretikus esélyünk legyen az autó megmentésére. „Míg a víz csak kerékmagasságig ér, addig nem kell komolyabb károktól tartani. Minél magasabb a vízszint, annál nagyobb lehet a baj. A szervizekben általában három kategóriába sorolják az árvízben megrongált autókat. Így könnyen kideríthető, milyen hibákra lehet számítani” – nyilatkozta lapunknak Robert Hukel, a Škoda Auto Aftersales részlegének vezetője.

Az A csoportba a tetőig elöntött gépjárművek tartoznak, a B-be azok, amelyeket a küszöb felett 100 milliméterrel öntött el a víz, a C-be pedig azok, amelyeknek csak a kereke állt vízben.

Akinek az autóját elöntötte a víz, a legfontosabb, hogy ne próbálja újraindítani s mielőbb kapcsolja ki az akkumulátort. A víz leginkább az elektronikát rongálja, s ha kikapcsoljuk az akkumulátort, megelőzzük a rövidzárlatot, amely tönkreteheti az elektronikai rendszert. Nem biztos, hogy a hibák azonnal megjelennek, eltart egy ideig, míg az elektronikai rendszer egyes részei megrozsdásodnak. A problémák már néhány napos használat után jelentkezhetnek.

Csak a biztosító kártalanít

Miután leapadt a víz, fontos, hogy az autó minimum 1-2 napig száradjon, mielőtt elkezdjük tisztítani. A takarítás előtt ajánlott lefényképezni a megrongálódást, ez segíthet a biztosítóval való kártalanítási eljárás során. Ha a víz a motort is érte, akkor az autót a száradás után vontassuk el a legközelebbi szervizbe, ahol pontosan felmérik a keletkezett kárt s megmondják, mit kell kicserélni, s mit lehet még megjavítani.

Az árvíz okozta károkra nem vonatkozik az autó jótállása, a kártérítést ezért a biztosítóval kell elintézni. (dem)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.