Autó-motor

Lexus LS 500h: a szó elszáll...

A Lexus mindegyik modelljével mintha azt sugallná, hogy gyerekek, mi erre is képesek vagyunk. Nem elégszik meg az átlaggal, még az átlagon felülinél is nagyobbat akar alkotni. Az LS 500h nagyon keményen beszólt a konkurenciának, a külső dizájn mellett viszont ebben az esetben sokkal nagyobb figyelmet érdemel az utastér.
Demecs Péter

2018. július 9. 19:08

- A szerző felvétele

Az ilyen luxuskategóriába tartozó limuzinoknál a hátsó üléssor sokkal izgalmasabb szokott lenni az elülsőnél. Nem mintha a sofőr helyéről nem lenne mit csodálni, s nem állna rendelkezésre számtalan korszerű technika, ezen autó tulajdonosainak többsége feltehetően hátul utazik, mert bizonyára van sofőrje.

Igazi masszázs

A hátsó üléseket hihetetlennek tűnő 22 irányba lehet állítani, a jobb hátsó ülés ráadásul meghosszabbított lábtartóval rendelkezik, minek köszönhetően ha a sofőr melletti ülést előretoljuk, a hátul utazónak lábmagasságban 1022 mm-es tér áll rendelkezésére, ami az előző generációhoz képest 86 milliméternél több. Az előző ülésekhez képest hátul több masszázsfunkció áll rendelkezésre, példaként említem a combmasszázst. Mindez speciális fűtőpontokkal van kiegészítve, így a masszázzsal kombinálva az utasra igazi kikapcsolódás vár. A rendszer minden eddigi, általam kipróbált masszázsfunkciónál jobban működik, helyenként tényleg olyan érzésem volt, mintha reális masszőr masszírozta volna a hátamat.

A hátsó könyöktartóba rejtett érintőképernyőn nemcsak a már említett masszázs funkcióit, a sofőr melletti ülés helyzetét, hanem a multimédia rendszert is irányíthatjuk. A jobb elülső ülés támlája egyébként olyan szögben dől előre, hogy még véletlenül se zavarja a sofőr kilátását.

A japán vendégszeretet

A hátsó üléseken utazva van igazán lehetőség gyönyörködni az utastér tökéletes kivitelezésében, mindenütt a minőségi barna bőr és az eredeti faburkolat dominál. Ettől jobbat és szebbet aligha találnánk a szegmensben. Nem véletlenül hangoztatja a Lexus, hogy az LS utasterét a japán omotesani kifejezés jegyében alakították ki, ami annyit jelent, hogy vendégszeretet és gondoskodás.

Természetesen többféle színkombináció is a rendelkezésre áll. A legmagasabb felszereltségi szintnél az utasteret a Takumi kézműves filozófia őrzői és mesterei szerelték össze. Az Origami elnevezésű, kézzel hajtogatott kárpitozás hagyományos módszerekkel csiszolt japán Kiriko üveggel van kiegészítve. A gyártó szerint az autó ezen része nem a megszokott sorozatgyártás elvei alapján készül, ezért minden egyes modell egyedi, lehetetlen két egyforma utasteret találni. Csak a margóra jegyzem meg: a hátul utazóknak képernyők és DVD-lejátszó is a rendelkezésükre áll.

A Lexus LS 500h műszaki adatai

Motor 6-hengeres 3,5 literes

Hengerűrtartalom 3456 cm3

Teljesítmény 359 LE (264 kW)

Meghajtás négykerék

Gyorsulás (0–100 km/ó) 5,5 másodperc

Végsebesség 250 km/ó

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 5235/1900/1460

Kombinált fogyasztás (l/100 km) 7,1

Üzemanyagtartály térfogata 82 liter

A tesztelt modell ára 143 000 euró

Vezetni is élmény

A luxus természetesen az elülső üléssorban sem hiányzik, a műszerfal teljes egészében bőr bevonatú. Nagyon sok drága, luxus kivitelezésű autóban ültem már, de ilyesmit még tényleg soha nem láttam. Hatalmas élmény maga az audiorendszer, az utastérben pontosan 24 hangszóró található, nehéz megmondani, hallottam-e már valaha ettől minőségibb hangzást.

S folytassuk az egyedi megoldások felsorolását. Az LS-ben található a piac legnagyobb átmérőjű head-up kijelzője, amely tökéletesen figyelmeztet az oldalról érkező autókra, az út szélén sétáló gyalogosokra; sajnos éjszaka már nem vette észre az út mellett egy méterre ácsorgó őzt – hiába, minden jel szerint egyetlen rendszer sem tökéletes. Nem hiányzik az adaptív sebességtartó, a LED fényszórók, amelyek elvileg nem vakítják meg a szembe haladó sofőröket – a tesztelt változatban sajnos ez a funkció nem igazán működött megbízhatóan.

Érezni a súlyát

Tesztelésre az 500h jelölésű 3,5 literes hibrid változatot kaptam meg 264 kW és 354 LE teljesítménnyel. Ebben az esetben is 10 sebességfokozat áll rendelkezésre, a klasszikus e-CVT váltó még egy négyfokozatos automatával van kiegészítve. Mindennek köszönhetően az aktuális Lexus az előző modellhez képest jobb teljesítménnyel, dinamikusabb gyorsulással és természetesen jobb fogyasztással rendelkezik. Bár tény, hogy az LC kupé, amelyben ugyanez a motor volt, sokkal erőteljesebbnek tűnt, az LS esetében figyelembe kell venni az autó súlyát is.

Ami a vezetés élményét illeti, sincs igazán mit kifogásolni, az LS mintha repülne az úttest felett, a dinamikusabb vezetésnél is kellő stabilitást biztosít. Ez az az autó, ez az a kategória, amelyet nem igazán lehet kritizálni, mert a jelenkor autógyártásának abszolút csúcsát képezi. S pontosan ez az az autó, amelyet ha egyszer megnyernék, valószínűleg eladnék, s az áráért vennék egy szép nagy telken felépített szép nagy házat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?