Autó-motor

Az autóklíma karbantartása 4 lépésben

A nyári forróságokban elképzelhetetlen légkondicionáló nélküli autóban utazni. Minél melegebb van az utastérben, a sofőr annál gyorsabban lesz ideges, rohamosan csökken a koncentrációja, a jól működő légkondicionáló ezért elkerülhetetlen az autóban.
Demecs Péter

2018. július 23. 19:48

Nem ajánlott a kinti hőmérsékletnél 7–8 foknál hidegebbre hűteni az utasteret (Škoda-felvétel)

Nem mindig jut eszébe az autó tulajdonosának, hogy a gépkocsiban nemcsak a motor, a kerekek vagy a fékek, hanem a légkondicionáló is karbantartást igényel. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a klíma megkönnyítse az utazást a nyári kánikulában?

1. Rendszeres ellenőrzés

Különböző dolgok figyelmeztethetnek arra, hogy a légkondicionálóval valami nincs rendjén. Az első árulkodó jel, ha a klíma bekapcsolása után kellemetlen szagot, bűzt érzünk. „A légkondicionáló rendszert évente legalább egyszer kellene leellenőrizni. Ideális, ha ezt összekötjük az autó időszakos karbantartásával. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is megspórolnak” – nyilatkozta Róbert Hukel, a Škoda eladás utáni szolgáltatások osztályának vezetője. Egyébként amíg az autóklíma jól hűt, addig nincs vele gond, amint viszont csökken a teljesítménye, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs rendjén.

2. A hűtőközeg töltése

Ezt a művelet is ajánlott a szervizek szakembereire hagyni, az utántöltésnél ugyanis nagyon fontos, hogy csak az előírt típusú és minőségű hűtőgázt használjuk. Ha az autóklíma rendszerének tesztelése során arra gyanakodnak, hogy valahol szivárog a töltőgáz, azonnal leellenőrzik az egész tömítéseit. Régebben még előfordulhatott, hogy egy-egy tömítőgyűrűnél vagy a csövek elhasználódása miatt kezdett szivárogni a töltőgáz, jelenleg inkább már csak valamilyen fizikai behatás miatt kerül sor ilyen meghibásodásra. Például ha sokáig nem használják a klímát, akkor a hűtőközeg nem áramlik a rendszerben, így a tömítések kiszáradnak és elrepedeznek, minek következtében a gáz elszivároghat.

2018. július 23. 19:19

Ford Tourneo Custom: praktikum a furgontól, kényelem a személyautótól

3. A tisztaság

A szennyeződés is nagyon könnyen tönkreteheti a klímát. Például ha portól, apró bogaraktól és egyéb kosztól eltömődik a pollenszűrő, akkor a rendszer nem képes átereszteni a kívánt levegő mennyiségét, s ez csökkenti a hűtés hatékonyságát. Ilyen piszkos rendszerben kezdenek szaporodni az allergiákat vagy légzőszervi megbetegedéseket okozó gombák és baktériumok.

4. Megfelelő használat

A karbantartáson kívül a klíma megfelelő használata is rendkívül fontos. Ha túlzottan lehűtjük az autó utasterét, akkor könnyen megfázhatunk. Szakértők szerint nem ajánlott a kinti hőmérsékletnél 7–8 foknál hidegebbre hűteni az utasteret.

A légkondicionálónak egyébként a motor alapjáratán 7 fokos levegőt kellene befújnia a szellőző kettes fokozatán. Átlagban mégis 5–6 fokos levegőt szokott befújni, néhány gépkocsi a háromfokos hűtésre is képes. Döntően a külső levegő befújásával érdemes használni a klímát. Belső levegőkeringésre csak indokolt esetben kapcsoljuk a befújást, például olyankor, amikor kellemetlen szag van kint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?